Avtomobilizem

Tako bo izgleda nova Škoda Octavia

Novo vznemirljivo obdobje za ljubitelje Škode se začenja z najnovejšo upodobitvijo Octavie, ki bo predstavljena še ta mesec. Prihajata prenovljena limuzina in karavan s temeljitimi spremembami v videzu, serijski opremi in motorjih. Pričakovati je precejšnje spremembe, vključno s posodobljenimi stikali za sprednje luči in prenovljeno masko, ki bi se lahko zgledovala po novih modelih Superb in Kodiaq. Osvežene bodo tudi zadnje luči, obeta pa se tudi nova barvna paleta in dizajn platišč. Notranjost bo deležna sprememb z novim infozabavnim sistemom, verjetno podobnim tistemu v prenovljenem VW golfu, ki izstopa z 12-palčnim zaslonom in novimi funkcijami.

Sedanja četrta generacija Octavie bo prenove deležna štiri leta po začetku proizvodnje. Model bo še naprej na voljo tako v limuzinski kot v karavanski izvedbi Combi, posodobljena modelska serija pa bo vključevala tudi različici Sportline in RS. Izboljšave vključujejo napredne matrične LED-žaromete druge generacije z novo svetlobno grafiko, ki so bili oblikovani za zagotavljanje vrhunske osvetlitve cestišča. Poleg tega sedaj vključujejo Crystallinium – edinstven kristalasti element, ki notranjosti ohišja žarometov daje značilen moder odtenek ter s tem še dodatno izpopolnjuje estetski vtis vozila.

Kar zadeva zmogljivost, Octavia in Octavia Combi napovedujeta posodobljene bencinske in dizelske motorje, vključno z 1.0 TSI s 110 KM, 1.5 TSI s 150 KM (obe ponujata tudi možnosti z blagim hibridom) in 2.0 TSI za model RS, ki bi lahko ponudil podobne zmogljivosti kot pri Golfu GTI. Dizelske možnosti ostajajo nespremenjene, z vrsto motorjev 2.0 TDI s 116 KM, 150 KM in 200 KM. Prihodnost motorja CNG 1.5 G-TEC ostaja negotova, medtem ko so pogonski sklopi PHEV prav tako predmet razprave, z možnim prevzemom naprednih baterijskih sistemov iz Golfa in povečanjem največjega električnega dosega na 100 km.

Prenovljena Octavia bo nadaljevala uspeh modelske serije – odkar je leta 1996 na trg prišla prva sodobna generacija modela je bilo kupcem predanih več kot sedem milijonov vozil. Kot nosilka naziva najbolj priljubljenega karavanskega vozila od leta 2016 naprej je Octavia prejela številne nagrade in priznanja mednarodnega avtomobilskega tiska, med drugim leta 2020 tudi priznano nagrado Red Dot Award za izjemno produktno oblikovanje – že tretjo za to modelsko serijo.

Digitalna svetovna premiera bo za valentinovo 14. februarja.