Avtomobilizem

Škoda predstavlja prvi vpogled v nove generacije Superba limuzine, Superba Combi in Kodiaqa

Škoda Auto je ponudila prvi vpogled v naslednika prestižnega modela Superb (limuzine in karavanske izvedbe Combi) in najboljšega SUV-ja – Kodiaqa. V okviru dogodka Let’s Explore je češki proizvajalec avtomobilov objavil prve uradne slike silhuet vozil iz novih generacij. Superb in Kodiaq predstavljata dva od vrhuncev znamke letošnjega leta, zaznamovali pa ju bosta svetovni premieri v letošnji jeseni. Oba avtomobila bosta opremljena s sodobnimi, učinkovitimi bencinskimi in dizelskimi motorji, na voljo pa bodo tudi priključni in blagi hibridi.

 

Nove funkcije, izboljšane tehnologije in prenovljena notranjost

Jesen 2023 bo prinesla dve pomembni premieri za znamko Škoda Auto, na katerih bo češka znamka predstavila četrto generacijo svojega prestižnega modela Superb in drugo generacijo svojega SUV-ja Kodiaq. Škoda je uradne slike silhuet objavila v okviru dogodka Let’s Explore in tako ponudila prvi vpogled v nova vozila. Poleg nove zunanjosti bosta oba modela opremljena z novimi funkcijami, izboljšanimi tehnologijami in popolnoma prenovljeno notranjostjo. Četrta generacija Superba bo ponovno na voljo tako v limuzinski kot v izjemno prostorni karavanski izvedbi Combi. Novo generacijo prestižnega modela bodo izdelovali v tovarni koncerna Volkswagen v Bratislavi na Slovaškem. Nova generacija modela Kodiaq pa bo izdelana v Škodini tovarni v Kvasinyju na Češkem, kjer nastaja že njegov predhodnik.

Dve zgodbi o uspehu

Superb je najprestižnejši model v limuzinski/karavanski izvedbi, Kodiaq pa najboljši SUV znamke Škoda. Oba modela sta bila doslej izjemno uspešna. Ime Superb je bilo predhodno uporabljeno že v 30. letih 20. stoletja za Škodin najvišji luksuzni avtomobil. Med letoma 2001 in 2008 je bilo prodanih skoraj 137.000 primerkov iz prve sodobne generacije modela Superb, hkrati pa je bil to prvi Škodin model, ki je predstavil napredne tehnične rešitve, kot so na primer biksenonski žarometi, avtomatski menjalnik Tiptronic in funkcija Coming Home. Že takoj na začetku je prva generacija modela Superb prejela številne prestižne nagrade, vključno z nazivom najboljšega uvoženega avtomobila, ki ga je podelila nemška avtomobilistična revija Auto Bild. Druga generacija je bila predstavljena leta 2008 in je bila prva, pri kateri so kupci imeli možnost izbire štirikolesnega pogona. Karavanska izvedba Superb Combi, predstavljena leta 2009, pa je spodbudila še večje povpraševanje. Skupno je druga generacija Superba zabeležila 618.000 predaj vozil kupcem. Tretja generacija, ki je bila predstavljena februarja 2015, je v obeh karoserijskih različicah nudila več prostora tako za potnike kot za prtljago. Bila je tudi bolj varčna, izpusti so bili nižji, prinesla pa je tudi nove inovativne asistenčne sisteme za dodatno varnost. Prestižni model je bil ponovno prenovljen leta 2019, ko je Superb iV postal prvi Škodin priključnohibridni model. Doslej je bilo kupcem predanih 777.000 primerkov tretje generacije Superba.

Kodiaq, ki je bil uveden leta 2016 kot vodilni model v Škodini uspešni kampanji SUV-jev, se je do danes prodal v več kot 740.000 primerkih. Model, ki je opcijsko na voljo s sedmimi sedeži, je Škodin vznemirljiv, kristalast oblikovalski slog vpeljal v segment SUV-jev. Leta 2018 se mu je pridružil še športni Kodiaq RS, medtem ko je bila celotna modelska serija prenovljena leta 2021. Več kot 40 mednarodnih nagrad je očiten dokaz številnih odličnih lastnosti in izjemne priljubljenosti Škodinih modelov SUV.