Gospodarska vozila

DAFova hidravlična pogonska os izboljšuje zmogljivosti

DAFova nova pogonska os s hidravličnim krmiljenjem prispeva k lažjemu upravljanju in zmanjšani porabi.

Še posebej težki prevozi kmetijskih in gradbenih materialov zahtevajo prednosti krmiljene pogonske osi. Te prednosti se odražajo v natančnem manevriranju v kombinaciji z lažjim speljevanjem in še večjo nosilnostjo. Zaradi tega je krmiljena pogonska os odlična možnost tudi za vozila za zbiranje odpadkov, saj pogosto manevrirajo v tesnih ulicah po središčih mest.

Za izpolnitev teh zahtev je mehansko os zamenjal novi DAFov električni hidravlični krmilni sistem. Zasuk osi izvaja elektronsko krmiljena črpalka, celoten sistem pa je zdaj celo za 30 kilogramov lažji od klasične osi.

Zahvaljujoč zmanjšanemu trenju novi sistem EHS prispeva tudi k 0,3-odstotnemu prihranku goriva. Poleg tega komponente novega sistema zavzamejo manj prostora, kar omogoča do 40 % večje posode za gorivo. Posode z gorivom s prostornino več kot 900 litrov pri modelih XD, XF, XG in KSG⁺ omogočajo večjo avtonomijo in nadaljnje znižanje obratovalnih stroškov s točenjem goriva tam, kjer so cene najnižje.

Na novo razviti elektrohidravlični krmilni sistem nenehno izračunava optimalen kot glede na hitrost in medosno razdaljo, kar zagotavlja visoko natančnost zasuka. Obračalni krog je dodatno zmanjšan za 12 odstotkov. Ko vozilo preseže hitrost 45 km/h, se os zablokira v ravnem položaju, kar zagotavlja maksimalno stabilnost vozila. Novi sistem je na voljo za celotno paleto tovornjakov DAF nove generacije: XF, XG in XG⁺, kot tudi za najnovejšo generacijo XD.