Avtomobilizem

Nissan X-Trail za gorske reševalce

 

Nissan prinaša to zimo na evropska smučišča zmogljivost štirikolesnega pogona, ki ga poganja edinstvena tehnologija e-4ORCE, in sicer v obliki konceptnega vozila X-Trail e-4ORCE, ki je znatno predelano za potrebe gorskega reševanja. Spremembe modela X-Trail Mountain Rescue vključujejo zamenjavo koles s snežnimi gosenicami, ki zagotavljajo boljši oprijem na drsečem terenu, ter odstranitev zadnjih sedežev, namesto katerih so nameščena nosila za prevoz poškodovanih smučarjev do najbližje zdravstvene ustanove in sedež za zdravstvenega delavca.

Na strehi je dodan strešni prtljažnik, izdelan po meri za prevažanje reševalnih nosil in lopat za sneg. Poleg tega so na streho vozila X-Trail nameščene sirena, utripajoča svetlobna palica in močne luči, ki se nahajajo tudi na pokrovu motorja. Spredaj in zadaj so nameščeni širši blatniki, ki omogočajo dovolj prostora za gosenice, sprednji odbijač pa je ojačan, da je lahko na njem pritrjen vitel. Na sprednjem in zadnjem odbijaču je dodan ojačan vlečni priključek, na straneh pa so na voljo stopnice pri vratih za lažji dostop, saj je podvozje tega vozila X-Trail 23 cm višje od njegove cestne različice.

Razvoj in konstrukcija konceptnega vozila X-Trail Mountain Rescue sta zasnovana tako, da poudarita napreden elektrificiran dvomotorni štirikolesni pogonski sistem e-4ORCE, s katerim je opremljen X-Trail. Ta sistem se od običajnih mehanskih sistemov razlikuje po tem, da se lahko na spreminjajočo se stopnjo oprijema odzove v eni desettisočinki sekunde, kar je približno 1000-krat hitreje kot pri običajnih sistemih štirikolesnega pogona, in da lahko spreminja porazdelitev moči na posamezno kolo glede na razpoložljivi oprijem. Potniki sploh ne bodo zaznali, da sistem e-4ORCE tako učinkovito zagotavlja oprijem v vseh razmerah, in bodo lahko brezskrbno nadaljevali z vožnjo po mokrih mestnih cestah, primestnih cestah, polnih listja, ter blatnih podeželskih ali zasneženih gorskih cestah.

Vozilo X-Trail Mountain Rescue podpira kampanjo petih evropskih smučišč pod geslom “Vozi odgovorno”. Nissan bo spodbujal spoštljivo vedenje na smučiščih z nameščanjem digitalnih znakov, ki bodo smučarje opozarjali, naj upočasnijo vožnjo na križiščih različnih smučarskih prog ter tako zmanjšajo nevarnost trčenja. Podobno kot cestni prometni znaki, ki prikazujejo hitrost vozila, bodo ti znaki spremljali hitrost bližajočih se smučarjev, na njih pa se bo prikazal napis “Hvala” za tiste, ki se približujejo s primerno hitrostjo, ali “Upočasnite”, če bo zaznana hitrost približujočih smučarjev previsoka. Vozilo X-Trail Mountain Rescue bo razstavljeno v stekleni vitrini na priljubljenem italijanskem smučišču Cervinia. “Razvoj vozila X-Trail Mountain Rescue in spremljajoča kampanja predstavljata drzen in inovativen način, kako pomagati potrošnikom razumeti prednosti Nissanovega naprednega elektrificiranega štirikolesnega pogonskega sistema e-4ORCE. Na tisoče ljubiteljev zimskih športov, ki bo obiskalo teh pet smučišč, bo lahko na lastne oči videlo in razumelo brezskrbnost in suverenost na cesti, ki ju prinaša vozilo X-Trail s pogonom e-4ORCE,” pravi Coralie Musy, podpredsednica oddelka za izkušnje z blagovno znamko in izkušnje kupcev za regijo Nissan AMIEO (Afrika, Bližnji vzhod, Indija, Evropa in Oceanija).

Musy dodaja: “Poleg predstavitve Nissanove napredne tehnologije ima kampanja tudi širši namen, in sicer spodbujati odgovorno vedenje ljubiteljev zimskih športov. Nissan kljubuje vsakdanjosti – tako pri uporabi tehnologije kot pri vlogi, ki jo ima v družbi.”

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate izjemen nadzor in krmiljenje, ki ju nudi konceptno vozilo Nissan X-Trail Mountain Rescue, ki ga poganja tehnologija štirikolesnega pogona e-4ORCE:

Vozilo X-Trail je družinski elektrificirani športni terenec s sedmimi sedeži. Zaradi tehnologije e-POWER in dvomotornega štirikolesnega pogonskega sistema e-4ORCE nudi občutek lahkotnega električnega pogona. Na voljo je s petimi ali sedmimi sedeži, kar je priročna možnost za izlete z razširjeno družino ali prijatelji.

Vozilo X-Trail je eno najuspešnejših Nissanovih vozil na svetu, saj je na voljo na več kot 100 trgih in že več kot 20 let omogoča družinske pustolovščine. Četrta generacija modela X-Trail temelji na dobro uveljavljenem značaju, ki izhaja iz vseh treh prejšnjih generacijah modela X-Trail.