Avtomobilizem

Na trg pošiljajo izpravna a nepopolna vozila

Iz vseh nam znanih razlogov, se proizvajalci vozil skušajo rešiti z dobavo vozil brez vseh delov dodatne opreme. To je doseglo celo sistematično raven, tako da je Mercedes-Benz naročil posebne nalepke, ki voznika opozorijo, katera oprema manjka na tem vozilu. Te nalepke imajo celo serijsko številko. Vse kaže, da je Nemčija pripravljena na dolgoročne težave z dobavo polprevodnikov.

Fotografijo takšne nalepke je na družbenih omrežjih delil voznik, ki je pravkar prevzel novi Mercedes Sprinter. Pri prejemu so ga na pomanjkljivosti opozorili prodajalci, prav tako pa na to opozarja posebna nalepka z naslednjo razlago:

Na tem vozilu trenutno niso na voljo naslednje funkcije:

  • zaznavanje vozila v mrtvem kotu,
  • opozorilo o križnem prometu pri vzvratni vožnji.

To je običajna elektronska oprema v obliki radarjev za mrtve kote in opozorila za križni promet, ko sem nam pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta pod pravim kotom nekdo približuje. Na tovrstne dodatke še posebej vpliva pomanjkanje čipov, zato takšne pomanjkljivosti žal niso presenetljive. Prav tako je vredno biti pozoren na besedo “trenutno” – morda bo v prihodnosti oprema dopolnjena, a zaenkrat lahko lastnik prevzame takšna vozila, ali pa čaka še nekaj mesecev, da bodo popolna. Z varnostnega aspekta seveda z vozilom ni nič narobe, le nekatere dodatne funkcije so omejene.