Hyundai Santa Fe v četrti krog

Hyundai v Sloveniji predstavlja četrto generacijo svojega največjega SUVja Santa Fe. Z novo generacijo je avtomobil postal močnejši, kakovostnejši, prostornejši, elegantnejši …

Santa Fe je naš stari znanec, saj je na naših cestah že 17 let, s četrto generacijo pa je zrasel še dodatnih 7 centimetrov in se sedaj razteza na 4770 mm v dolžino. Novi Santa Fe jasno izraža pripadnost najnovejši generaciji Hyundaijeve terenske družine. Moderne linije s pridihom prestiža dopolnjujeta vpadljiva dvodelna žarometa, ki obdajata kaskadno masko hladilnika, prepoznavni element vseh novih Hyundaijev. Dinamičen značaj ponazarja tudi elegantna strešna linija, ki odraža stabilnost. Bočna linija, ki poteka vse od prednjih pa do zadnjih žarometov, uteleša fluiden dizajn ter še nadgradi vtis stabilnosti in elegance.Na zadku izstopa drzno oblikovan odbijač ter edinstvene zadnje luči v LED tehniki.

Interier se pohvali s kvalitetnimi materiali, prijetnimi na otip in pogled. Rezultat takšne zasnove je dvonivojska armaturna plošča, ki ima tako estetsko kot tudi uporabno vrednost. V novem Santa Fe je na sredini armaturne plošče nameščen lebdeči zaslon na dotik, ki zagotavlja odlično berljivost. Tudi nova plošča z merilniki je pregledna in nudi bogat nabor informacij. Prostora je dovolj v vseh sedežnih vrstah, saj je lahko Santa Fe tudi sedem sedežnik. Prtljažnik je z novo generacijo pridobil 40 litrov prostornine, tako lahko ob postavitvi petih sedežev ponudi precejšnjih 625 litrov prostora.

Novi Santa Fe se ponaša z naprednim štirikolesnim pogonom HTRAC, ki učinkovito razporeja navor glede na oprijem koles in hitrost vozila. Slednji predstavlja novo generacijo Hyundaijeve štirikolesne tehnologije, ki temelji na variabilni porazdelitvi navora in zavorne sile med prednjim in zadnjim kolesnim parom, s čimer je vozniku v veliko pomoč v najrazličnejših situacijah in vremenskih pogojih. Ne glede na to ali je cestišče zasneženo, mokro ali suho poskrbi za maksimalno stabilnost vozila v zavojih.

Motorna paleta novega Santa Fe obsega dva dizelska agregata. Oba sta posodobljena v skladu z najnovejšim emisijskim standardom 6d Temp, zaradi česar sta sedaj še varčnejša. 2,0-litrski dizelski agregat je na voljo v dveh različicah in sicer s 110 kW (150 KM) in 136 kW (185 KM), združen pa je lahko s 6-stopenjskim ročnim ali novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Močnejši 2,2-litrski turbodizelski motor ponuja 147 kW (200 KM) in je na voljo z dvo- ali s štirikolesnim pogonom.

Hyundai si izjemno prizadeva tudi za varnost in dobro počutje kupcev. Z novo generacijo ponuja še več varnostnih tehnologij ter sisteme, ki predstavljajo popolno novost na trgu. Ti varnostni pripomočki so združeni pod oznako Hyundai SmartSense. Med inovativnimi tehnologijami izstopa sistem za opozarjanje na potnike zadaj, ki s pomočjo senzorjev nadzira zadnje sedeže. Novost predstavlja tudi aktivni sistem za preprečevanje trka s strani. Slednji voznika v primeru, da se ta iz manj pregledne stranske ulice ali parkirišča vzvratno vključuje neposredno v promet, ne le opozori na prečni promet, temveč v nevarnosti tudi samodejno ustavi vozilo. Sistem za varno izstopanje prav tako preprečuje nesreče, saj v primeru, da se vozilu od zadaj približuje drugo vozilo, začasno zaklene vrata in omogoči potnikom da izstopijo.

Hyundai kupcem ponuja širok nabor tehnologij za brezžično povezljivost. Opcijski infozabavni sistem z 8-palčnim zaslonom združuje navigacijo, multimedijski vmesnik, funkcije povezljivosti, ob podpori za Apple CarPlayTM in Android AutoTM pa ponuja tudi storitev Live Services. Uporabo storitev Apple CarPlayTM ali Android AutoTM potnikom omogoča tudi vmesnik Display Audio. Do funkcij na svojih mobilnih napravah lahko dostopajo preko multimedijske enote s 7-palčnim zaslonom na dotik.

Novi Santa Fe se ponaša tudi s Hyundaijevim novim projekcijskim zaslonom, ki najpomembnejše informacije o vožnji in delovanju varnostnih sistemov projicira neposredno na vetrobransko steklo.

Nova generacija Santa Feja je pri nas že na voljo, cenovna paleta pa se prične pri 34.900 evrih.