Avtomobilizem

Daimler postaja Mercedes-Benz

Ne, ni napaka in ne, Daimler in Mercedes-Benz nikoli nista bila eno in isto. Recimo C razredu nismo nikoli rekli Daimler C, ampak Mercedes C. In tako z novo reorganizacijo podjetje iz Stuttgarta, uvaja Mercedes-Benz Cars & Vans kot samostojno znamko, med tem ko se bodo tovornjaki in avtobusi prodajali pod znamko Daimler Trucks & Buses.

Ola Källenius, predsednik upravnega odbora Daimlerja in Mercedes-Benza, je razložil: »Mercedes-Benz Cars in Van in Daimler Trucks & Buses so različne poslovne enote s posebnimi ciljnimi skupinami, tehnologijo in kapitalskimi potrebami. Po drugi strani pa obe podjetji delata v panogi, ki se sooča z velikimi tehnološkimi in strukturnimi spremembami. ”

Ne glede na to kako se bo kdo odslej imenoval, pa ima ta poteza veliko bolj resen pomen. Daimler Truck je že opredelil svoje kratkoročne in dolgoročne cilje, ki gredo v smeri razvoja električnih tovornjakov in tovornjakov z gorivnimi celicami, pa tudi tehnologij avtonomne vožnje. Potrebno je poudariti, da je Daimler Truck industrijski velikan in največji proizvajalec tovornjakov in avtobusov v Evropi, ZDA in Aziji ter vodilni na številnih svetovnih trgih.

Källenius dodaja: »Prepričani smo, da jim bodo popolnoma ločene operacije naših enot in njihovo ločeno vodstvo omogočile hitrejše in učinkovitejše delo, ambicioznejše vlaganje, rast in večjo konkurenčnost kot prej.«

Uradno je treba spremembe imena in vse organizacijske spremembe izvesti na sestanku delničarjev Daimlerja, ki bo potekal v tretjem četrtletju letošnjega leta, do takrat pa bosta Daimler in Mercedes-Benz delala še naprej tisto, kar najbolje počneta že več kot 100 let – proizvajala odlične avtomobile in gospodarska vozila .