Avtomobilizem

Škoda je že 30 let pod okriljem Volkswagna

Škoda Favorit je tesno povezan tudi z najpomembnejšo obletnico Škoda Auto leta 2021. Po žametni revoluciji novembra 1989 in prehodu na tržno gospodarstvo se je hitro pokazalo, da Škoda potrebuje močnega mednarodnega partnerja.

Sodobna zasnova kompaktnega modela Favorit je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja vzbudila zanimanje koncerna Volkswagen za češkega proizvajalca avtomobilov. Po intenzivnih pogajanjih z več potencialnimi partnerji je Češki proizvajalec avtomobilov postal del koncerna Volkswagen pred 30 leti, 16. aprila 1991.

Takrat je Škoda v Mladá Boleslavu izdelala skoraj 200.000 vozil na leto, a le eno serijo modelov. Škoda je od tako postala vodilna na regionalnem trgu in globalni igralec. Proizvajalec avtomobilov zdaj ponuja deset modelov in je uspešen na več kot 100 trgih po vsem svetu. Poleg tega podjetje nenehno širi svojo paleto električnih modelov in je v zadnjih treh desetletjih več kot šestkrat povečalo proizvodnjo.

V letošnjem letu bodo obeležili več pomembnih obletnic modelov. Tako bo na primer 75. obletnica premiere modela Škoda 1101/1102 “Tudor”, ki je imel ključno vlogo pri uspešnem razvoju Škode v povojnem obdobju. Leta 1966, je bil predstavljen model Trekka, ki je dokazal, da je robustna tehnologija primerna tudi za visoko specializirane aplikacije in najzahtevnejše trge. Kockast terenec je bil izdelan na podlagi modela Octavia Super iz tistega časa in velja za predhodnika družine SUV Škoda, ki so danes zelo priljubljeni.


Prva generacija sodobne Octavia, prvi model, ki je bil v celoti razvit pod okriljem koncerna Volkswagen, bo praznovala svojo 25. obletnico. Škoda je serijsko proizvodnjo modela hatchback Octavia začela leta 1996, trenutno pa je na trgu že njena četrta generacija.