AvtomobilizemTehnika

V Nemčiji postavljen semafor z umetno inteligenco

Mesto Lemgo v nemški pokrajini Severno Porenje-Vestfalija je dobilo najpametnejše semaforje. Tovrsten semafor, opremljen s kamerami in senzorji, bo s pomočjo umetne inteligence v marsičem olajšal življenje občanom.

Po mnenju znanstvenikov je velika pomanjkljivost sedanjih semaforjev v tem, da temeljijo na strogih pravilih, kar pa ni najboljše za vse prometne situacije. Semafor je namreč pogosto rdeč, brez razumnega razloga in na ta način je promet upočasnjen. Novi semaforji so zato veliko pametnejši, saj za oceno prometne situacije uporabljajo radarske senzorje in kamere visoke ločljivosti, in to delajo veliko bolj učinkovito kot indukcijske zanke, nameščene v asfalt, kakršne uporabljamo danes.

Semafor ni programiran za rdečo in zeleno fazo, lahko pa na podlagi zbranih informacij glede na trenutno stanje zmanjša zastoje in čakalne dobe ter s tem porabo goriva in onesnaževanje zraka. Znanstveniki so pojasnili, da ta tehnologija zbira informacije iz senzorjev in kamer, nato pa se zahvaljujoč umetni inteligenci odloči za najboljšo možno opcijo. Pametni semafor bo koristen tudi za pešce, saj prilagaja čas prehoda tako, da imajo na primer starejši ali invalidi dovolj časa za varno prečkanje ceste.

Novi inteligentni semaforji naj bi izboljšali pretočnost prometa za 10 do 15 odstotkov, število prometnih prekrškov, kot je prečkanje rdeče luči, pa bi lahko zmanjšali za četrtino.