Gospodarska vozila

Cene AdBluea se bodo podvojile

Cene aditiva AdBlue bi se lahko zaradi omejene proizvodnje reagentov v bližnji prihodnosti zvišale za več kot 100 odstotkov, opozarja nemško zvezno združenje za ekonomijo, promet in logistiko (Bundesverband Wirtschaft, Verkehr und Logistik – BWVL). Po njihovih napovedih bodo zaradi tega oskrbovalne verige še pod večjim pritiskom.

BWVL je obvestil Zvezno ministrstvo za digitalizacijo in promet (BMDV) o možnem zlomu trga AdBlue in posledicah, ki bi lahko nastale. Kot je navedeno, se pričakuje učinkovito delovanje vlade, čeprav se je organizacija s podobnim pozivom na pristojne obrnile že novembra lani. Takrat se nemške oblasti niso odzvale, vendar pa industrija ni bila izpostavljena posledicam vojne v Ukrajini in s tem povezanih sankcij.

Zaradi naraščajočih cen zemeljskega plina v Evropi podjetje Yara, eden glavnih proizvajalcev AdBlue, začasno zmanjšuje proizvodnjo v svojih tovarnah v Ferrari (Italija) in Le Havre (Francija). Obe tovarni imata letno proizvodno zmogljivost milijon ton amonijaka in 0,9 milijona ton tekočine AdBlue.

Poleg rekordnih cen plina na tega proizvajalca močno vpliva dejstvo, da so morali zaradi sankcij EU, uvedenih 9. marca 2022, ustaviti vse nakupe pri dobaviteljih, povezanih z ruskimi subjekti in fizičnimi osebami.