Avtomobilizem

DACIA KREPI SVOJO OFENZIVO V SEGMENTU C

Med predstavitvijo strateškega načrta »Renaulution« 14. januarja 2021 je bil razkrit Dacia Bigster Concept – oblikovalska študija, ki je naznanila odpiranje novih obzorij za ponudbo znamke Dacia, še zlasti v segmentu C. Bigster Concept je zvest duhu znamke Dacia, čvrst in prostoren 4,6 metra dolg avtomobil, ki ponuja vse, kar se pričakuje od športnega terenca v njegovem segmentu. Na trg bo predvidoma prišel v letu 2025.

Jogger, razkrit septembra 2021 na mednarodni razstavi mobilnosti IAA Mobility v Münchnu, je prvi Daciin model segmenta C in na novo opredeljuje koncept vsestranskega in dosegljivega družinskega avtomobila. Jogger je na voljo s petimi ali sedmimi sedeži in popolnoma uteleša duha znamke Dacia. Vsestranski zaradi svoje izjemne prostornosti in prilagodljivosti, privlačen zaradi pustolovskega videza, na voljo z motorji na bencin, avtoplin in od januarja letos tudi hibridnim pogonskim sklopom je Jogger najbolj dosegljiv družinski avtomobil na trgu.

KONSTRUKCIJSKA OSNOVA CMF-B JE KONKURENČNA IN PRILAGODLJIVA

Konkurenčna in izjemno prilagodljiva konstrukcijska osnova CMF-B je v jedru Daciine industrijske strategije.

Industrijska obrata v Romuniji in Maroku imata naslednje proizvodne zmožnosti:

  • za različne vrste karoserij – limuzine, kombi-limuzine in športni terenci segmentov B in C,
  • za modele z motorji z notranjim zgorevanjem, alternativnimi in hibridnimi pogonskimi sklopi, ki jamčijo za izpolnjevanje spreminjajočih se prepisov,
  • za avtomobile dolžine od 4,1 do 4,6 metra, z dvokolesnim ali štirikolesnim pogonom.

Ta konstrukcijska osnova zagotavlja veliko prožnost znamki, ki tako svoj industrijski načrt razvija v skladu z izvedbo novega produktnega načrta in še posebno svoje ofenzive v segmentu C.

NOVI MODELI DODELJENI TOVARNAMA MIOVENI IN TANGER

Tovarna Mioveni v Romuniji je zgodovinski proizvodni obrat znamke Dacia, ki je bila zagnan leta 1968. Zdaj je to referenčen industrijski kompleks z obrati za izdelavo karoserij in montažo, za izdelavo mehanskih sklopov in podvozij, z livarno in logističnim središčem. V tovarni Mioveni danes izdelujejo štiri modele znamke: Duster, Sandero Stepway, Logan in Jogger. Od leta 2024 bodo v tovarni Mioveni izdelovali novo generacijo Dusterja na konstrukcijski osnovi CMF-B.

Leta 2025 bodo začeli izdelovati še na študiji Bigster Concept temelječ nov model športnega terenca segmenta C.Za porazdelitev obremenjenosti med tovarnami znamke Dacia in prilagoditev ofenzivi znamke v segmentu C bodo model Jogger, vključno z različico Jogger HYBRID 140, od drugega četrtletja 2024 izdelovali tudi v tovarni Tanger v Maroku.

Industrijski obrat v Tangerju, ki je začel delovati leta 2012, je v maroško avtomobilsko industrijo prinesel revolucijo, saj je tovarna z ničnim ogljičnim odtisom in ničnimi odplakami industrijskih tekočin. Tovarna Tanger je opremljena za proizvodnjo modelov na konstrukcijski osnovi CMF-B in zdaj izdeluje predvsem model Dacia Sandero, zasebnim kupcem najbolje prodajani avtomobil v Evropi že od leta 2017.