Gospodarska vozila

Scania zopet najmočnejša

Scania se je morala odreči nazivu proizvajalca z najmočnejšim serijskim tovornjakom na svetu. Njihove “V-osmice” s 770 KM so prehiteli kitajski motorji Weichai, ki razvijajo polnih 800 KM. Vendar to ne pomeni, da je Scania na to temo rekla zadnjo besedo. Švedi so pravkar pokazali tovornjak, katerega največja moč je presegla magično štirimestno številko.

V spodnjem videu si lahko ogledate prvi izdelani primer letališkega gasilskega vozila Titan T-39 6×6-H ARFF. Vozilo je bilo narejeno v Nemčiji, saj je tam sedež znamke Titan, vendar celoten pogonski sistem prihaja iz Scanie. Sestavljata ga omenjeni motor V8, največje moči 770 KM, ter elektromotor, ki ga podpira in razvije dodatnih 380 KM. Skupna sistemska moč tako znaša 1.150 konjskimi močmi, zaradi katerih lahko 39-tonsko vozilo doseže najvišjo 130 km/h, do 80 km/h pa pospeši v manj kot 20 sekundah.

Takšna moč je potrebna, da letališki tovornjak čim prej prispe na predvideno lokacijo vzletno-pristajalne steze. Oba motorja lahko delujeta hkrati in se med močnejšim pospeševanjem podpirata. Elektro motor se napaja iz relativno velike baterije s kapaciteto 104 kWh, ki omogoča več krajših ekspresnih voženj v akcijo, nato pa je potrebno vozilo priklopiti na zunanji polnilnik.