Avtomobilizem

Novi film The French dispatch, je poln Citreonovih vozil

THE FRENCH DISPATCH je najnovejši film vizionarskega režiserja Wesa Andersona, ki je bil nominiran tudi za oskarja. Film prinaša izbor zgodb iz zadnje številke istoimenske ameriške revije, ki jo izdajajo v namišljenem francoskem mestu iz 20. stoletja. Zgodba se skozi več let odvija v namišljenem mestu Ennui-sur-Blasé, ki idealno ponazarja Francijo.

Umetniško sodelovanje z znamko Citroën je razvidno skozi celoten film. Pred začetkom snemanja je ekipa obiskala konservatorij znamke “Conservatoire Citroën”, kar ji je odločilno pomagalo pri izbiri modelov Traction in Type H, ki so jih vpletli v scenarij. Na ulicah značilnega francoskega mesta lahko opazimo tudi druge Citroënove modele: 2 CV, Ami 6, DS in GS.

 

PREGON Z AVTOMOBILOM TRACTION V FORMATU STRIPA

Po smrti glavnega urednika ameriške visoko nakladne revije The French Dispatch, ki jo izdajajo v francoskem mestu Ennui-sur-Blasé, se celotna ekipa revije zbere, da bi zanj napisala osmrtnico. Njihovi spomini na izjemno priljubljenega šefa se prelijejo v štiri zgodbe, ki sestavljajo film, vključno z zgodbo “Zasebna obedovalnica policijskega komisarja”. Ta del filma se tesno navezuje na vsebino francoskih policijskih dram iz 30., 40. in 50. let prejšnjega stoletja. V ključnem trenutku se živi kadri prelevijo v animacijo, ki spominja na francoske stripe in na mesto Angoulême, kjer je bil film posnet in ki velja za prestolnico stripov. Animacija prikazuje pregon z avtomobili, v katerem sodeluje tudi legendarni avtomobil tistega obdobja: Citroën Traction!

CITROËN IN KINEMATOGRAFIJA

Citroën je, kot popularna in več kot sto let stara znamka, že od nekdaj prisoten v kinematografiji in je z vsemi svojimi zgodovinskimi modeli posnel številne slavne scene. Seznam je dolg, zato navajamo zgolj nekaj tistih, ki veljajo za svetovno uspešnico: 2 CV 007 (Samo za tvoje oči, 1981) v specialni izvedenki, ki letos slavi 40. obletnico, DS iz filma “Nazaj v prihodnost 2” (1989) in animirani film “Avtomobili 2” (2011), kjer se DS in 2 CV srečata in poljubita na obrežju Sene! V svojem filmu “Življenje pod vodo” (2004) se Wes Anderson dvakrat pokloni Citroënu: ko se ekipa profesorja Zissouja odpravi reševat talce v hotel Citroën in med vožnjo z rumenim Méharijem po otoku, kjer ima svoje poveljstvo.