Avtomobilizem

Audi Q2 v novi vrhunski formi

Z modelom Q2 je Audi pred štirimi leti na ceste pripeljal trendovski avto, in to z velikim uspehom. Kompaktni SUV bo zdaj svoj napredni značaj pokazal še bolj očitno – navzven s še bolj markantnim profilom z novimi žarometi, v notranjosti pa z dodatnimi storitvami Audi connect in dodatnimi asistenčnimi sistemi. Audi Q2 nedvomno privlači poglede – pri vožnji pa zdaj poskrbi za še večji užitek.

Audi Q2 je robusten in vsestransko uporaben model za vsakodnevne obveznosti in za prosti čas. V njegovih linijah se zrcali njegov značaj: športno razpotegnjen in obenem energičen kompaktni SUV, ki s svojimi oblikovnimi prvinami vzbuja samozavest. S prenovo je Q2 pridobil nekaj mili­metrov v dolžino, ki zdaj meri 4,21 metra, medtem ko sta širina 1,79 metra in višina 1,54 metra ostali nespremenjeni. Količnik zračnega upora znaša 0,31 (s športnim podvozjem) in je najugod­nejši med vsemi modeli tega segmenta.

Oblikovalci so motiv mnogokotnika, ki je prej zaznamoval že sprednji del in ramensko linijo, zdaj prenesli tudi na zadek: v odbijač je integriran difuzor z velikima petkotnikoma. Tudi sprednji del je spremenjen, površini pod žarometoma sta zdaj še bolj izbočeni. Osemkotni okvir mreže hladil­nika je nekoliko nižji, zato se sprednji del zdi širši. Tudi njegov notranji del povzema motiv mnogo­kotnikov. Pri opremskih linijah advanced in S line so med mrežo hladilnika in pokrovom motornega prostora tanke reže, ki spominjajo na legendarni model Audi Sport quattro. Tudi velike nakazane odprtine za zajem zraka delujejo še bolj ekspresivno, še zlasti pri izvedbi S line.

Po želji kupca: LED-žarometi ali matrični LED-žarometi

LED-žarometi so zdaj za Audi Q2 serijski, opcijsko pa so na voljo matrični LED-žarometi. Sedem posamičnih LED-diod, ki so združene v skupnem modulu, oddaja inteligentno regulirano svetlo­bo dolgih luči, ki cestišče ves čas osvetljujejo s karseda svetlo svetlobo, ne da bi slepile druge udeležence v prometu. Deset svetlečih diod, ki ležijo za rombastim sistemom leč, ustvarja svetlobo dnevnih luči, poleg tega dodatnih sedem LED-diod tvori dinamične smernike.

Pri zadnjih lučeh lahko kupci izbirajo med dvema LED-opcijama – z dinamičnimi smerniki ali brez njih. Če je vozilo opremljeno z matričnimi LED-žarometi, so zadnji dinamični smerniki že v serijski opremi. Pri odklepanju in zaklepanju vozila pritegne novi Q2 pozornost s svetlobnimi animacija­mi v sprednjih žarometih in zadnjih lučeh.

Barvna paleta za kompaktni SUV vključuje pet novih barv: jabolčno zelena je sploh prvič v Audijevi ponudbi, za Q2 pa so nove še manhattansko siva, navarsko modra, puščično siva in turbo modra.
Pokrova na C-stebričkih sta lahko realizirana v barvi vozila ali, odvisno od opremske linije, v črnih, sivih ali srebrnih odtenkih. Za montažne elemente na spodnjem delu karoserije so na voljo tri možnosti: hrapava črna osnovna izvedba, manhattansko siva pri liniji advanced in v barvi vozila za S line.

Static photo,
Colour: arrow gray

Nova strategija paketov: notranjost in oprema

V prostorni notranjosti Audija Q2 je dovolj prostora za pet oseb. Notranji dizajn povzema racio­nal­ni oblikovni slog zunanjosti. Prezračevalne šobe in prestavna oz. izbirna ročica (S tronic) imajo nov videz. Namesto osnovne izvedbe lahko kupci Q2 naročijo tudi notranjost S line, obe izvedbi notranjosti pa je mogoče poljubno kombinirati s tremi različicami zunanjosti. Pri opcijskem paketu ambientne osvetlitve plus so dekorativni elementi na armaturni plošči in obkolenski opori na sredinski konzoli elegantno osvetljeni iz ozadja.

Audi Q2 prihaja na nemški trg z zmogljivim bencinskim motorjem: agregat 1.5 TFSI razvije moč 110 kW (150 KM) in doseže navor 250 Nm. Ostali motorji TDI in TFSI bodo v ponudbo vključeni do konca leta.

 

Cene: osnovni model za okrog 25.000 evrov, “edition one” za prihod na trg