Avtomobilizem

MAN TGE avtodomi

Na Caravan Salonu v Düsseldorfu (26. 8. – 3. 9. 2023) bo MAN Truck & Bus predstavil svoje inovacije v bivalnih vozilih na osnovnem vozilu TGE, kar bo proizvajalcem avtodomov olajšalo širitev.

Na sejemski stojnici bo prvič na ogled visoka streha avtodoma, ki jo je mogoče naročiti tovarniško, saj omogoča stojno višino nad dva metra v podaljšanih avtodomih. Drugi poudarki Camperja pri osnovnem vozilu MAN TGE Camper Van so paket Individual Lion S in dve dodatni možnosti stranskih letvic in lakiranih dodatkov. (sprednji in zadnji odbijač, stranske oznake). Oblikovalski paket Lion S vključuje pokrove zunanjih ogledal z levi MAN, obrobo iz nerjavečega jekla na odbijaču, robni spojler na strehi, rdeče barvne poudarke in ambientalno osvetlitev v kabini vozila. Ekskluzivno notranjo in zunanjo zasnovo je mogoče naročiti neposredno iz tovarne v enotnem poslovanju prek lastne delavnice za dodelavo MAN Individual.

Osnovno vozilo MAN TGE Camper Van je opremljeno tudi s samodejno stopnico na desnih drsnih vratih z vgrajenim zaznavanjem ovir (Autostop) ter razširitvijo karoserije v zadnjem delu (spalni predel), ki povečata razpoložljivi prostor in udobje spanja s prečno nameščenim ležiščem.

4-kanalno zračno vzmetenje, zaščita podvozja in več moči

Glavni sejemski poudarek, ki je bil nameščen na osnovnem vozilu MAN TGE Camper Van, je 4-kanalno zračno vzmetenje. Zlasti za avtodome ponuja funkcijo samodejnega niveliranja za izravnavo ko miruje, kot tudi ročno nastavitev višine, npr. za praznjenje rezervoarjev za vodo. S tremi različnimi načini vožnje (Onroad, Offroad in Offroad+) se lahko voznik odzove na različne cestne zahteve. 4-kanalno zračno vzmetenje tako izboljša udobje med vožnjo in lahko pomaga nadomestiti neugodne pogoje obremenitve. Še ena dodatna oprema MAN Individual, ki je zanimiva tudi za tiste, ki se pogosto vozijo izven asfaltiranih cest: zaščita podvozja. Ta je sestavljen iz 5 mm debele aluminijaste pločevine, ki ima integrirane odprtine za dovod zraka in odvod vode. Ščiti motor, menjalnik, posodo za gorivo, posoda za AdBlue in diferencial (4×4).

MAN Individual bo kmalu povečal tudi moč motorja v TGE. Ciljno sproščanje moči z maksimalno zaščito motorja bo povečalo moč do 202 KM. To pa bo povečalo tudi navor.

MAN že ima obsežen portfelj izdelkov za delno integrirana kamping vozila. Tu velja omeniti os s širokim kolotekom in ploščat okvir. MAN tako ponuja proizvajalcem počitniških vozil vse možnosti oblikovanja. V povezavi z dodatno tovarniško vgrajeno opremo, kot so izostanek predelne stene, vrtljivi sedeži za voznika in sovoznika, posebne tkanine za sedeže za avtodome in 2. akumulator, predstavlja TGE kot idealno osnovo za premium avtodome.

Priljubljen pri avtodomih: MAN TGE s 4×4 pogonom

Pogosto zahtevajo lastniki avtodomov razpoložljivost pogona na vsa kolesa. Tukaj TGE ponuja dve različici. Za vozila s pogonom na sprednja kolesa je na voljo Smart štirikolesni pogon. Pri tem se pogonske sile s pomočjo lamelne sklopke popolnoma samodejno v nekaj milisekundah optimalno porazdelijo med sprednjo in zadnjo premo. Zahvaljujoč selektivnemu vključevanju pametne, integrirane rešitve štirikolesnega pogona je MAN TGE na cesti v dobrih cestnih razmerah enako varčen z gorivom kot s pogonom na sprednja kolesa. TGE 4×4 s skupno težo 3,5 t (opcijsko do 4,0 t) je tovarniško na voljo s to rešitvijo. Vozilo je mogoče naročiti v različicah motorja s 103 KW in 130 KW, opremljen pa je z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Obstaja tudi MAN TGE 4×4, ki temelji na vozilu s pogonom na zadnja kolesa. Tukaj MAN Individual namesti razširjeni terenski sistem podjetja Oberaigner. Rezultat je stalni štirikolesni pogon s porazdelitvijo navora od 42 do 58 % (spredaj/zadaj). S to rešitvijo lahko TGE s stalnim štirikolesnim pogonom naročite tovarniško z bruto težo od 5,0 t do 5,5 t. Tu lahko kupec izbere različico s 120 kW s 6-stopenjskim ročnim ali 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.