Avtomobilizem

Še en originalen Citroën – C4 X

Na osnovi aktualnega C4 je Citroën ustvaril še en zelo izvirno oblikovan avtomobil, ki ne sodi v noben obstoječi razred. Danes je bil predstavljen avtomobil z lastnostmi SUVja, crossoverja in kupeja. Novi model se imenuje C4 X, kar jasno poudarja sorodnost s Citroënovim kompaktom C4, pa tudi notranjost, ki je praktično prenesena iz njega.

Na zunanjem dizajnu prevladujejo predvsem elementi fastback, zaradi podaljšanega zadka pa je v dolžino zrasel za kar 24 centimetrov zato se C4 X razteza na 460 cm. Medosna razdalja je enaka kot pri C4, kar pomeni, da v notranjosti ni več prostora, je pa C4 že v osnovi zelo prostoren zadaj. Precej je zrasel prtljažnik, ki obsega 510 litrov (380 v klasičnem C4).

Francozi poudarjajo, da avto nudi veliko udobja zahvaljujoč sedežem in vzmetenju Advanced Comfort. Ponudba motorjev je skoraj enaka ponudbi klasičnega C4. Osnova je bencinski motor Pure Tech 1.2 s tremi valji in 102 KM, ki je opremljen s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Močnejši bencinski motor, prav tako enakega števila valjev in prostornine, ima 131 KM, na voljo pa je izključno z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

Tu je tudi znani 1,5-litrski dizel BlueHDi s 131 KM, ki je prav tako na voljo samo s samodejnim menjalnikom. To je najhitrejši model v ponudbi, ki pospeši do 206 km/h in do 100 km/h pa v 9,5 sekunde. Poraba po WLTP znaša od 4,6 do 4,7 litra, bencinske različice pa porabijo kakšen liter več.

V ponudbi je tudi električna različica, poznana iz drugih modelov skupine Stellantis. Ima 50 kWh baterijo, motor s 136 KM in doseg 360 km. Do 100 km/h pospeši v 9,7 sekunde, največja hitrost pa je 150 km/h. Največja moč polnjenja je 100 kW.