Škoda VisionE

 

Škoda VisionE koncept je prvi povsem električni avtomobil v 120 letni zgodovini češkega proizvajalca avtomobilov.

Kljub temu da je to koncept pa so na njemu vidni Škodini oblikovalski elementi in tako avto ponuja obilico prostora ter napredne sisteme za pomoč v vožnji, Škoda Connect, Simply Clever rešitve …

Nov električni koncept je narejen na MEB Volkswagnovi platformi, ki je namenjena ravno za električne avtomobile celotnega koncerna. Z dolžino 4688 mm spominja na povišan SUV kupe, s prostorno in zelo svetlo kabino, namenjeno 4 potnikom, kjer vsak sedi na svojem sedežu.

Avto je opremljen tudi z naprednim infotainment sistemom ter številnimi sistemi za pomoč v vožnji. Škoda VisionE lahko vozi povsem avtonomno in dosega 3 nivo avtonomne vožnje, ob tem pa ima tudi sistem, ki išče prosto parkirno mesto ter se vanj tudi samodejno parkira.

Avtomobil je opremljen z dvema elektromotorjema s sistemsko močjo 225 kW. Motorja omogočata gladko in dinamično pospeševanje, kjer naj bi najvišja hitrost znašala 180 km/h. Zahvaljujoč močnemu liti-ionskemu bloku baterij in pametnemu načinu polnjenja med zaviranjem, lahko avtomobil prevozi do 500 kilometrov.

Do leta 2025 bo Škoda poleg priključnih hibridov v svoji modelski ponudbi imela tudi pet izključno električno gnanih modelov.