Avtomobilizem

Prenovljeni A4

Eden najpomembnejših modelov iz Ingolstadta je zagotovo Audi A4, ki je trenutno v svoji peti generaciji in je prejel kar obsežen facelift.

 Zunanji izgled je močno posodobljen in takoj opazimo novo masko, odbijač in predvsem nov svetlobni LED podpis, karakterističen za vse nove Audije. Tudi zadaj so nove luči, odbijač z difuzorjem pa še bolj poudarja športnost tega modela. Ob limuzini so osveženi tudi vse ostale izvedenka A4: karavan, allroad in tudi super športni S4, ki pa je odslej opremljen z dizelskim motorjem.

Notranjost je že leta sinonim za ergonomsko izvrstnot, sedaj pa je opremljena z novim MMI sistemom, počasi pa iz armature izginjajo gumbi in stikala. Ni več okroglega stikala pred ročico menjalnika, saj so vse komande prestavljene na 10,1 palčni zaslon občutljiv na dotik. Bolje opremljen izvedbe pa imajo v ponudbi tudi virtualen kokpit.

Za pogon skrbi kar 9 motorjev, od tega so trije bencinski, šest pa jih je dizelske narave, motorna moč pa se razteza do 100 do 210 kW (136 do 285 KM), med tem ko dizelaš v izvedenki S4 razvije kar 255 kW/347 KM. Motorji omogočajo tudi blago hibridizacijo preko 12 oz. 48 V hibridnih sistemov. Ročni 6-stopensjki menjalnik je na voljo samo še pri najšibkejši verziji bencinskega motorja, sicer pa so vgrajeni S- oz. Tip Tronic samodejni menjalniki. Močno prenovljeni Audi A4 je pri nas na voljo od 34.200 evrov naprej.