Tehnika

Prva stacionarna polnilnica UZP


 

V Evropi je plin vse bolj na pohodu, v zadnjem času pa osvaja tudi motorje težkih tovornih vozil. Če smo pri nas imeli še nekaj zadržkov glede tega goriva, predvsem zato, ker ni bilo infrastrukture, sedaj tega ne bi smelo biti več, saj je družba Butan plin v Sežani odprla prvo polnilnico za UZP. Polnilnico sta svečano odprla Evropska komisarka za promet Violeta Bulc ter minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Prva stacionarna UZP polnilnica za tovorna vozila v Sloveniji je zasedla strateški geo-prometni položaj, saj se nahaja v Sežani, ob sečišču dveh pomembnih transportnih koridorjev, t.j. jadransko-baltskega (sever–jug) in mediteranskega (od Španije od Ukrajine). Celoten projekt postavitve črpalke je vreden 3 milijone evrov in je polovično sofinanciran s strani Evropske unije

V Sežani tako stoji prva stacionarna polnilnica, ki je namenjena predvsem strankam, ki so ekološko ozaveščene in jim ni žal plačati nekoliko višje cene za tovorno vozilo, saj bodo s tem veliko pripomogle k čistejšemu okolju. Polnilnica stoji ob avtocesti in je postavljena na zemljišču, ki je last Luke Koper, katera se je prav tako obvezala, da bo do leta 2025 drastično znižala svoj ogljični odtis. Družba Butan plin uvaža UZP iz Francije. Polnilnica ima 20-kubično posodo za plin in dve popolnoma avtomatski polnilni mesti. Za polnjenje tovornjaka mora biti voznik usposobljen, a ko to enkrat osvoji, je polnjenje enostavno in hitro kot pri točenju dizelskega goriva.