Tehnika

Prihodnost urbane mobilnosti 

Dnevna migracija zgodaj zjutraj leta 2025: namesto da bi ljudje sedli v svoje lastne avtomobile ali drveli na podzemno železnico, lahko naročijo taksi robota, ki jih skoraj neslišno odpelje po ulicah in v njihove pisarne – brez vznemirjajočih zastojev in stresa na semaforjih. Na poti v službo lahko na svojem pametnem telefonu hitro preverijo pot in s pomočjo aplikacije rezervirajo e-skuter, ki jih popelje zadnjih nekaj metrov od taksija do pisarne.

  1. Potovanje od A do B brez stresa

Ljudje danes še vedno razmišljajo v smislu svojih lastnih vozil. To pa se bo v naslednjih nekaj letih spremenilo in fokus se bo premaknil proti načinu, kako najhitreje in najpriročnejše priti na cilj. Prevozna sredstva, ki so vedno na voljo in jih je mogoče rezervirati in plačati s pomočjo pametnih telefonov, bodo postala ključni gradnik večmodalne urbane mobilnosti v prihodnosti. »Mobilnost brez stresa bo najpomembnejša skrb ljudi, ki živijo v sodobnih velemestih,« je napovedal dr. Bulander. V prihodnosti bo potovanje v mestih brez stresa predvsem vprašanje povezanih in večmodalnih prevoznih storitev ter pametnih storitev v oblaku. Zato Bosch julija 2017 začenja testno fazo svojega raziskovalnega projekta moveBW – mobilne platforme, ki za iskanje najhitrejše poti skozi mesto uporablja podatke v realnem času. Prednost te aplikacije je, da bo voznike učinkoviteje pripeljala do cilja, mestom bo omogočila upravljanje gostote prometa, ponudniki mobilnosti pa bodo lahko bolje izkoristili zmogljivosti svojih prevoznih sredstev. Hkrati deljene storitve omogočajo več svobode gibanja v mestu. Glede na podjetje McKinsey se njihova uporaba samo v Nemčiji vsako leto poveča za 50 odstotkov. Primer je Boscheva storitev Coup eskuter z aplikacijo, ki uporabnikom omogoča, da rezervirajo skuter, se nanj usedejo, se odpeljejo in parkirajo na svoji destinaciji. Ker je hitro postala model uspeha v Berlinu, bo storitev Coup od julija 2017 omogočila zabaven in okolju prijazen način potovanja tudi po Parizu.

  1. Vozila, ki pridejo do voznikov

Namesto da gredo vozniki do svojih vozil, bodo vozila prišla do njih. Kar zveni kot nekaj iz znanstvenofantastičnega filma, bo kmalu postalo resničnost. »Pojav avtonomnih vozil v mestnem prometu bo bistveno spremenil naše razumevanje vožnje,« je dejal dr. Bulander. Takoj z začetkom novega desetletja bo Bosch, v sodelovanju z družbo Daimler, v mesta pripeljal popolnoma avtomatizirane avtomobile brez voznikov. S tem se bo izboljšal pretok prometa v mestih in povečal varnost na cesti. Uporabniki bodo lahko skupni avtomobil ali taksi robota udobno naročili s pomočjo svojih pametnih telefonov.

  1. Na poti do mest brez emisij

Kakovost zraka, območja z nizkimi emisijami in prepoved vožnje – v številnih prestolnicah po svetu so emisije že predmet burnih razprav. Vprašanje, ki se vedno znova poraja, je, ali bo avtomobile v mestih kmalu poganjala električna energija. Za dr. Bulanderja pot do mest brez emisij ni vprašanje prisilne izbire: »Sodobni motorji z notranjim izgorevanjem in elektromobilnost so del rešitve, ko gre za izboljšanje kakovosti zraka v mestih. Emisije iz novih motorjev z notranjim izgorevanjem bodo znotraj zahtevanih omejitev. Istočasno pa elektromobilnost prevzema večjo vlogo v segmentu na vstopni ravni.« Lahka električna vozila postajajo vse bolj priljubljen način prevoza, zlasti v azijskih metropolah, ki jim grozijo prometni zamaški. Zato bo njihov trg v naslednjih nekaj letih še naprej rasel. Ocenjuje se, da bo do leta 2020 izdelanih okoli 100 milijonov takšnih vozil po vsem svetu – vedno več tudi v Evropi.

  1. Mesta postajajo pametna

V mestu prihodnosti se bodo meje med zasebnimi vozili, javnim prevozom in infrastrukturo zabrisale. Do leta 2025 bo 88 mest po vsem svetu (vir: IHS Technology) ponujalo celovito povezljivost, na primer za parkiranje. Bosch sodeluje z družbo Daimler, da bi zagnala sistem za upravljanje parkirišč. Parkirišča bodo opremljena s senzorji, ki bodo bližnjemu vhodu na parkirišče sporočili, ali je določeno parkirno mesto zasedeno ali ne. Ti podatki se bodo uporabili za izdelavo parkirnega zemljevida v realnem času, do katerega bo mogoče dostopati prek aplikacije. Boscheve rešitve ne bodo samo pomagale poiskati dobrega parkirnega mesta, ampak tudi najbližje polnilno mesto. Aplikacije za polnjenje prikažejo vsa bližnja polnilna mesta, ki so povezana s spletom, zaradi česar je polnjenje baterij vozila veliko lažje.

Bosch izdeluje pametnejša mesta prihodnosti na vseh področjih, ne samo na področju mobilnosti. Poglejmo na primer San Francisco, kjer Bosch razvija pametne rešitve za nova mestna okrožja kot tehnološki partner razvijalca projekta – FivePoint. Skupaj načrtujejo pionirske tehnologije, ki bodo podpirale gospodarno oskrbo z električno energijo in pametne zgradbe ter izboljšale kakovost življenja.