Gospodarska vozila

Zelo uporaben električni dostavnik

Renault Pro+, specializirani ponudnik gospodarskih vozil in storitev, je julija v okolici Pariza novinarjem predstavil novo Renaultovo električno lahko dostavno vozilo – Novi Kangoo Z.E.

Renault, eden izmed vodilnih evropskih proizvajalcev električnih avtomobilov, je v svoji ponudbi že do sedaj imel lahek električnih dostavnik, to je Kangoo Z.E., ki je bil v Evropi po prodajnih rezultatih najuspešnejše takšno vozilo. Po šestih letih so avtomobil toliko izboljšali, da so ga v začetku letošnjega leta na avtomobilski razstavi v Bruslju predstavili kot nov izdelek – Novi Kangoo Z.E. Pol leta po premierni predstavitvi so novi električni Kangoo predstavil tudi slovenskim novinarjem.

Doseg do 270 km

Testna vožnja je potekala v okolici Pariza, delno po vaseh in delno po deželi. V avtomobil so tudi naložili zajeten tovor in s tem dosegli, da je bila testna vožnja čim bolj podobna uporabi vozila v realnih razmerah. Novi Kangoo Z.E. ima dovolj zmogljiv motor, da je vožnja z njim popolnoma primerljiva z vožnjo primerljivega vozila z dizelskim motorjem in samodejnim menjalnikom, največji navor 225 Nm pa omogoča tudi dovolj hitro speljevanje in pospeševanje.

V primerjavi s prejšnjim električnim Kangoojem ima Novi Kangoo Z.E. za več kot 50 odstotkov večji doseg, to je kar 270 km po standardu NEDC (evropski normativ za merjenje izpustov in porabe goriva oziroma energije); prejšnji model je imel doseg 170 km. V praksi je doseg seveda nekaj manjši, in sicer do 200 km poleti in do 135 km pozimi (z vklopljeno toplotno črpalko). Novi Kangoo Z.E. ima tako največji doseg med vsemi električnimi lahkimi gospodarskimi vozili.

Močnejši akumulator in hitrejše polnjenje

Novost, ki je najbolj pripomogla k večjemu dosegu, je povečana kapaciteta baterije. To jim je uspelo doseči brez povečanja njenega volumna, le s povečanjem energijske gostote. Novi akumulator, ki se ga lahko najame ali pa kupi, ima zmogljivost 33 kWh.

Izboljšano je tudi polnjenje akumulatorja. Novi močnejši polnilnik omogoča polnjenje s 7 kW moči tudi z uporabo navadne električne vtičnice, kar precej skrajša čas polnjenja. To je zelo uporabno tudi za polnjenje med čakanjem na tovor, med opravljanjem storitev ali med malico, saj se baterija za 35 kilometrov dodatne vožnje napolni v eni uri.

Novi Kangoo Z.E. je dobil tudi nov, energijsko bolj učinkovit elektromotor ter lažjo in naprednejšo elektroniko. Novi elektromotor R60 z močjo 44 kW (60 KM) je izvedenka elektromotorja R75/90 iz modela ZOE. Pomembna novost je tudi toplotna črpalka, povezana s klimatsko napravo (prvič v segmentu električnih gospodarskih vozil), kar tudi povečuje doseg avtomobila v hladnem vremenu.

Novi Kangoo Z.E. bo ponujal tudi inovativni povezljivi storitvi v okviru Renault Easy Connect: Z.E. Trip in Z.E. Pass. Storitvi poenostavljata dostop do javnih polnilnih mest v Evropi, ki jih je že približno 80.000.

Široka uporabnost

Avtomobil je na razpolago v več karoserijskih različicah: na voljo sta dve dolžini (4,28 in 4,66 m), izvedenki z dvema ali petimi sedeži, podaljšana kabina in štirje paketi serijske opreme. Tovorni prostor je meri od 3 do 4,6 m³, uporabna nosilnost pa je do 650 kg, tako da je vozilo primerno za najrazličnejše namene, od dostave do najrazličnejših obrtnih dejavnosti.

Že »stari« električni Kangoo je bil zelo dobro sprejet. Od oktobra 2011, ko so ga ponudili kupcem, so jih prodali več kot 25.000, novi pa bo zagotovo pritegnil še večjo pozornost. Novi Kangoo Z.E. v Sloveniji stane (brez DDV) od 16.400 do 18.700 evrov (z najemom akumulatorja) in od 23.900 do 26.200 evrov (z nakupom akumulatorja).

Prednosti elektrike

Z električnim avtomobilom stopamo v korak s časom, dosegamo velike prihranke zaradi nižje cene za prevoženi kilometer, cenejše pa je tudi vzdrževanje. Čedalje pomembnejša prednost električnih avtomobilov je seveda tudi to, da imajo praktično neslišen motor in da med vožnjo ne onesnažujejo okolja. V mnogih mestih (oziroma mestnih središčih) po Evropi namreč prepovedujejo uporabo vozil z motorji na notranje izgorevanje, kar je še dodatna velika prednost za imetnike električnih vozil.