Polica iz papirnatega satovja

Marljive čebele so poskrbele za navdih inženirjev, ki so razvili posebno skrito polico: struktura v obliki satovja omogoča nosilnost, ki kar 100-krat presega lastno težo, zato čvrstost police iz papirja glede na maso presega čvrstost jekla.

Prilagodljiva polica v povsem novem športnem terencu Ford EcoSport je zasnovana tako, da lahko uporabniki pod njo skrijejo vrednejše in morebiti krhke predmete, na njo pa lahko namestijo kaj težjega, saj njena nosilnost presega 300 kg – čeprav tehta manj od treh kilogramov, bi na njej brez težav sedeli trije odrasli čebelarji v popolni opremi.

“Narava je ogromen laboratorij z obilico inovacij, živali, kot so čebele, termiti in bobri, pa se zagotovo uvrščajo med najboljše inženirje na svetu,” je povedala Bettina Veith iz ekipe razvojnih inženirjev. “Izjemno čvrstost satovja brez povečanja mase so že preizkusili v ekstremnih primerih uporabe, na primer v raketah, reaktivnih letalih in superšportnih avtomobilih, zato je bilo prva izbira pri izdelavi super-čvrste police za prtljažnik.”

‘Polico iz satovja’ so inženirji izdelali tako, da so sloj satovju podobnih celic iz recikliranega papirja in lepila na vodni osnovi vstavili med dva sloja iz lahkih in trpežnih steklenih vlaken. Ta lahka rešitev pozitivno vpliva tudi na učinkovitost porabe goriva.

The adjustable cargo floorboard in all-new Ford EcoSport, made of high-strength 100 percent recycled paper honeycomb, helps compact SUV customers – committed to going small and living big – do more with less