Enotno obračunavanje cestnin po Evropi

 

Z letošnjim leto bo zaživelo enotno obračunavanje cestnin po Evropi. Za to bodo fizično poskrbeli pri podjetju DKV, kjer se že lahko pozanimate o napravi DKV Box Europe.

Naprava temelji na najnovejši generaciji sistema Sitraffic-Sensus-Unit, ki ga pripravlja Siemens. Opremljena je s hibridno radijsko tehnologijo, kar pomeni, da lahko zajema in obračunava cestnino tako na osnovi DSRC kot tudi GNSS (Dedicated Short Range Communications in Global Navigation Satellite System). »Veliko naprav, ki so trenutno na trgu, ne izpolnjuje vseh tehničnih zahtev za obračun cestnine po celi Evropi – kot je recimo kompatibilnost z italijanskim cestninskim sistemom – in jih je zato po potrebi treba ponovno zamenjati,« pojasnjuje Jürgen Steinmeyer, direktor cestnin pri DKV Euro Service. »DKV Box Europe pa izpolnjuje vse najnovejše zahteve vseh držav članic EU in jo bo mogoče uporabljati po vsej Evropi.«

Uporabnik bo lahko napravo sam vgradil v vozilo in jo bo lahko tudi prenašal med vozili. Registracija cestnine in aktivacija držav poteka udobno preko spletnega portala DKV. Podatki se pošiljajo preko OTA (over-the-air) na napravo OBU, zato zamenjava naprave v primeru menjave vozila več ni potrebna. S tem se občutno skrajšajo potreben čas in administrativni postopki, uporabnik pa ostane fleksibilen.

Letos naj bi s pomočjo DKV Box Europe že plačevali v Belgiji, Nemčiji, Avstriji, na Poljskem in v Franciji, prav kmalu pa še v Italiji, na Portugalskem, v Španije in na Madžarske. Srednjeročni načrt je obračunavanje vseh evropskih cestnin za ceste, predore in mostove preko ene naprave: DKV Box Europe.

(Vir: DKV Euro Service)