Mehanik leta 2019 je postal Žan Umek.

slovenija 03.12.2019, tekmovanje za mehanika leta, foto: Anže Petkovšek

Dobili smo novega najboljšega mehanika v Sloveniji. Na tekmovanju, ki ga skupaj organiziramo spletni portal Žurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, izvaja pa ga ljubljanski Strokovno izobraževalni center, se je v zahtevnih nalogah vzdrževanja vozil pomerilo osem finalistov. Ti so bili izbrani na podlagi okoli 50 tisoč glasov v spletnem glasovanju.

 

S šestimi nalogami je v finalu najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu.

»Izredno sem vesel tega naziva. Lani sem bil na 3. mestu, zato mi je bil letos cilj še višje in uspelo mi je. Ta nagrada mi res veliko pomeni in je dokaz, da delam poklic s srcem,« je povedal Žan po osvojitvi prvega mesta.

 

Na drugo mesto se je uvrstil lanskoletni prvak, Anže Soklič iz Šmartnega pri Litiji. Tretje mesto pa je zasedel Boštjan Pestotnik iz Kostanja v Tuhinjski dolini.

 

Žan Umek, ki je zaposlen v družinski avtomehanični delavnici, je imel najboljši seštevek točk v šestih različnih nalogah. V njih so morali kandidati pokazati veliko teoretičnega znanja, praktičnega poznavanja avtoelektrike in avtodiagnostike, zgolj s tipom rok so morali prepoznati različne sestavne dele avtov in v menjavi pnevmatik na aluminijastih platiščih ter s senzorjem tlaka dokazati, da mora poleg hitrosti vulkanizer obvladati tudi natančnosti in strokovnost. Malo za zabavo in malo zares pa so na koncu finalisti pred občinstvom sestavljali še model avtomobila iz kock lego.