"Tehnika

Napihljiv električni motor postal prava senzacija

Koncept urbane mobilnosti temelji na zeleni energiji, zmanjševanju ogljičnega odtisa posameznika in družbe ter močno pripomore k energetski neodvisnosti. Vozila, ki jih poganja električna energija, so lahko prisotna tudi v mestnih središčih, zaprtih za vozila na fosilna goriva, kar prinaša svojevrstno prednost in svobodo gibanja. Da bi ta postala še prenosna, pa so poskrbeli strokovnjaki tokijske univerze. Ti so namreč kot prvi na svetu pripravili napihljivo električno vozilo, ki ga lahko zložimo kar v nahrbtnik.

Japonski strokovnjaki so razvili koncept električnega vozila za osebno mobilnost. Ta se v primerjavi s klasičnimi električnimi vozili, kot so skuterji ali mopedi, razlikuje po tem, da je ohišje izdelano iz termoplastičnega poliuretana in se lahko s pomočjo miniaturnega kompresorja napihne v zgolj eni minuti. Ko je postopek napihovanja zaključen, lahko uporabnik enostavno sede nanj in se odpelje na želeno lokacijo na enak način kot s klasičnim vozilom.

Za pogon nadvse zanimivega električnega vozila s prodajno oznako POIMO (POrtable and Inflatable MObility) skrbijo električni motorji in vgrajena baterija. Za boljšo stabilnost so na voljo štiri kolesa. Trenutno skupna teža tega vozila  znaša 5,5 kilograma, toda ekipa, ki stoji za prototipom pravi, da si prizadevajo za dodatno zmanjšanje teže, kar bi še povečalo uporabnost novosti.

Upajmo, da bo koncept novega električnega vozila dejansko zaživel tudi v praksi. Napihljiva osebna električna vozila bi namreč lahko poleg enostavnosti in prilagodljivosti omogočila tudi prilagoditev željam in potrebam kupcev po obliki in dodatnih funkcijah.