Avtomobilizem

Eleganten, ekstravaganten in edinstven: novi Porsche 911 Targa

Porsche bo poleti dopolnil svojo klasično trojico športnih avtomobilov: po kupeju in kabrioletu se z modeloma na štirikolesni pogon, 911 Targa 4 in 911 Targa 4S, premierno predstavlja tretja karoserijska izvedba nove generacije 911. Njena markantna značilnost ostaja inovativni, popolnoma avtomatski strešni sistem. Tako kot legendarna prvotna Targa iz leta 1965 ima značilno širok lok, pomičen strešni segment nad sprednjima sedežema in neprekinjeno zadnje steklo. Udobno ga lahko odprete ali zaprete v 19 sekundah.

Za izrazito moč skrbi 3-litrski 6-valjni bokser motor z biturbinskim polnjenjem: 911 Targa 4 razvije zdaj moč 283 kW (385 KM) in z opcijskim paketom Sport Chrono iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 4,2 sekunde – desetinko hitreje kot doslej. Pogonski agregat modela 911 Targa 4S razvije nazivno moč 331 kW (450 KM) in v enakih pogojih doseže hitrost 100 km/h v 3,6 sekunde – štiri desetinke hitreje kot predhodnik. Najvišja hitrost modela 911 Targa 4 znaša 289 km/h (plus dva km/h), modela 911 Targa 4S pa 304 km/h (plus tri km/h).

Pri obeh športnih avtomobilih sta intenzivnejše doživljanje vožnje in izrazita športnost zagotovljena serijsko z 8-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko (PDK) in inteligentnim štirikolesnim pogonom Porsche Traction Management (PTM). 911 Targo 4S je alternativno mogoče naročiti tudi z novo razvitim 7-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki vključuje paket Sport Chrono. Nove tehnologije še dodatno razširjajo obseg ponudbe za modela 911: prvič je na voljo sistem Porsche InnoDrive s tempostatom za uravnavanje razdalje. Z izpopolnjeno funkcijo Smartlift lahko za vsakodnevno uporabo povečate odmik od tal. Ponudbo dopolnjujejo bogata oprema Porsche Tequipment in nove možnosti za individualizacijo s podpisom Porsche Exclusive Manufaktur. Porsche bo kombinacijo tradicionalnih stilskih elementov, brezčasnega dizajna in sodobne tehnike podkrepil z omejeno serijo modela 911 Targa, ki bo premierno predstavljena sredi maja.

Izpopolnjeno podvozje za večje udobje in varnost

Pri novih modelih 911 Targa je elektronsko uravnavanje sistema blaženja (Porsche Active Suspension Management, PASM) del serijske opreme. PASM glede na vozno udobje in vodljivost avtomatsko prilagaja lastnosti blažilnikov trenutni vozni situaciji in ima dve ročno nastavljivi krmilni polji – Normal in Sport. Sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) z elektronsko uravnavano prečno zaporo na zadnji premi s povsem prilagodljivo porazdelitvijo navora je pri Targi 4S del serijske opreme, pri Targi 4 pa je na voljo opcijsko. Tako kot drugi Porschejevi modeli 911 osme generacije so tudi modeli Targa serijsko opremljeni s funkcijo Porsche Wet Mode.

Od leta 1965 zgled novemu razredu športnih avtomobilov

Model 911 Targa 2.0 iz leta 1965 je bil glasnik novega avtomobilskega koncepta. Na začetku so Porsche Targo tržili kot ‘varni kabriolet z varnostnim lokom’. Vendar pa se je vozilo s snemljivo streho hitro uveljavilo kot samostojni koncept in postalo stilska ikona. Porsche z modelom 911 Targa še danes združuje dva svetova: prednosti vožnje ‘zgoraj brez’ v kabrioletu so združene z vsakodnevnim udobjem in varnostjo kupeja.