Gospodarska vozila

Kamaz proti Fiesti na najtežji cesti v Turčiji

Red Bull je znan po pripravah posebnih tekmovanj, kjer gledalcem in nastopajočim adrenalin kar dere po telesu. Ena izmed takšni dogodivščin je zagotovo tudi dirka, kjer sta se na eni izmed najtežjih cest v Turčiji pomerila dirkalni Kamaz iz dirke Dakar in Peugeot pripravljen za reli dirke.

 

Izbor steze je bil res zahteven. Cesta D-915 je bila zgrajena leta 1915. več kot 100 kilometrov makadama z nešteto ovinki in serpentinami ter odseki, ki so ozki, da ga komaj prevozi en avtomobil, kaj šele tovornjak. Dirka pa se je odvila na posebej strmem delu, kjer se cesta v razdalji 5 kilometrov in ob 13 serpentinah dvigne iz 1500 na 2000 metrov nad morjem.

Za volanom dirkalnega Kamaza je sedel Dimitri Sotnikov, dvakratni zmagovalec relija po svileni poti in dvakrat drugo uvrščen na reliju Dakar. Ford Fiesto pa je upravljal Yağız Avcı, petkratni državni prvak Turčije v reliju. Ne enemu ne drugemu ni bilo lahko priti na vrh. Kamaz je imel prednost zaradi velikih koles, ki so suvereno lomila kamenje na poti, žal pa v njegovo prid ni pričala velikost tovornjaka, zato je bil rahlo počasnejši na zavojih v serpentinah. Poglejte video kdo je zmagal, časi so bili zelo izenačeni.