Gospodarska vozila

Novo označevanje gum

Današnje pnevmatike morajo izpolnjevati kar nekaj zahtev, ki morajo ob nakupu biti tudi posebej označene. S 1. majem prihodnje leto pa se bodo te oznake nekoliko spremenile.

Nove oznake, katere so poslanci v Evropskem parlamentu potrdili, bodo ponujale precej več informacij in bodo morale biti bolj vidne. To naj bi omogočalo lažji izbor energetsko učinkovitejših pnevmatik. Nove oznake bodo morale biti tudi na pnevmatikah za tovorna vozila, za katera trenutno ne veljajo ti predpisi.

Nove oznake bodo kupcem ponujale podatke o porabi goriva, oprijemu na mokrem cestišču, nivoju hrupa, kotalnem uporu. Pnevmatike ravno zaradi kotalnega upora ustvarjajo 20 do 30 % porabe goriva.

Novo označevanje naj bi pomagalo kupcem pri nabavi kakovostnejših pnevmatik in zato znižalo emisije CO2 za približno 10 milijonov ton na leto.

Glede na oprijem na mokrem cestišču se bodo pnevmatike po novem ocenjevale z lestvico od A do E, kjer A pomeni najboljši oprijem. Oznake bodo vsebovale tudi simbole za oprijem na zasneženem cestišču, spremenjen pa bo tudi izgled oznak.