Avtomobilizem

Nove razsežnosti tehnologije luči

Audi odkriva nove tehnološke razsežnosti avtomobilskih luči. Prvotno so luči vozila v prvi vrsti služile varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu. Z digitalizacijo žarometov in zadnjih luči se ponujajo možnosti, kot jih doslej še nismo poznali: luči postajajo sredstvo zunanje komunikacije in interakcije, individualizirajo dizajn ter kupcem omogočajo nove možnosti oblikovanja in personalizacije.

Luči so doživele pravi tehnološki preskok: razvoj od halogenskih žarometov prek ksenonskih žarometov do LED-tehnologije v avtomobilih je trajal manj kot dve desetletji. Ti tehnološki mejniki so kupcem prinesli veliko dodano vrednost. Audijeve luči niso skrbele le za vedno boljšo vidljivost, ampak so tudi zaznamovale obraze modelov v vsakem obdobju ter vsakodnevni uporabnosti dodale komunikacijsko in estetsko razsežnost.

Izboljšana osvetlitev

S preobrazbo luči sta se hkrati izboljšali osvetlitev in energetska učinkovitost. Sedaj digitali­zacija omogoča še dodaten razcvet inovativnosti in prinaša popolnoma nove oblikovalske možnosti: luči postajajo pametne. Avto s svetlobnimi signali komunicira s svojo okolico. Že leta 2003 je takratni Audi A8 nudil sistem adaptive light z avtomatskim in dinamičnim uravnava­njem višine svetlobnega snopa, še preden je leta 2010 kamera na vetrobranskem steklu zaznavala druge udeležence v prometu. Dve leti pozneje je znamka svojo inovativnost in vlogo pionirja utrdila z modelom R8: uvedba dinamičnega smernika, s katerim je nakazano menjavo smeri mogoče opaziti že s kotičkom očesa, je predstavljala bistveno višjo raven varnosti – vse do danes. Po premieri v modelu R8 LMX je Audi leta 2017 v luksuzni limuzini A8 predstavil LED-žaromete v HD matrični tehnologiji z laserskimi lučmi kot dodatnimi dolgimi lučmi – to je bila svetovna inovacija med velikoserijskimi modeli. Sedaj proizvajalec prestižnih vozil digitalizira matrične LED-žaromete in jim dodaja še večjo raznolikost. Digitalne zadnje OLED-luči v novem Q5 od letos odpirajo vrata Car2X-komunikaciji in prvič pri konfiguraciji vozila omogočajo izbiro med novimi dizajni zadnjih luči.

Zunanja komunikacija

Poleg inteligentnega osvetljevanja cestišča Audi svojim modelom z markantnimi svetlobnimi grafikami in dinamičnimi svetlobnimi animacijami daje nezamenljiv karakter. Že danes so kupcem opcijsko in glede na model na voljo različne svetlobne grafike, tem pa bo sledilo še več različnih izvedb. Z dinamičnimi smerniki ali učinkovitim uprizarjanjem funkcij Coming Home in Leaving Home pri odklepanju vozila in izstopanju luči odražajo značaj vozila. V prihodnosti bodo tehnologije luči poskrbele za še varnejšo vožnjo, opaznejšo individualnost vsakega modela in učinkovitejšo zunanjo komunikacijo.