Popotovanja

Snega je dovolj za vse – Obertauern

Imate dovolj zelenih zim? Želite doživeti čisti zimski užitek, medtem ko drugje z neba ni padla niti ena snežinka? Predlagamo vam Obertauern, ki je najvišje ležeče smučišče dežele Salzburg. Domačini zagotavljajo, da je pri njih sneg praktično zagotovljen, saj če pri njih ni snega, ga ni nikjer v Avstriji. Sneg je na voljo predvsem zaradi ugodne geografske lege in prav to je razlog, da je Obertauern tradicionalno eno izmed smučišč, kjer se smučarska sezona začne že konec novembra in traja vse do začetka maja, kar zagotavlja odlične pogoje za vrhunsko smučanje.

Zaradi geografske lege ima Obertauern srečo s snegom, saj velike količine prihajajo s severa in z juga. Če temu dodamo še nadmorsko višino, je Obertauern zimsko športno središče z največ snega v Avstriji. Še ena posebnost so okoliške gore, nanizane v obliki kotla, tako da lahko tam najdete pobočja vseh izpostavljenosti in po želji smučate ves dan na soncu. Obertauern leži 90 km južno od Salzburga v središču Visokih Tur na 1.740 m nadmorske višine. Najbolj zasneženo smučišče v Avstriji se začne na 1.630 m in sega do nadmorske višine 2.313 m. Iz Ljubljane je le dve in pol ure vožnje. Zimska sezona 2023/24 se bo predvidoma začela 24. novembra 2023, končala pa 1. maja 2024.

 

Nastanitev in smučanje

V Obertauernu je okoli 150 hotelov, penzionov, mladinskih hostlov, počitniških stanovanj, zasebnih sob, apartmajev in koč s samooskrbo. Kraj obkroža 26 žičnic in vlečnic, ki tvorijo edinstveni smučarski cirkus. Rdeča krožna tura poteka v smeri urnega kazalca, zelena pa v nasprotni smeri. Tako lahko štartate pri eni od žičniških naprav, presmučate celotno krožno turo Tauernrunde in se vrnete na izhodišče. Avtomobila v tem času ne potrebujete, saj se od hotelov lahko pripeljete neposredno do žičnic kar na smučeh. Imate torej neposreden dostop do smučarske proge. Enajst različnih vstopnih točk na smučišče preprečuje dolge čakalne vrste pri žičnicah. Približno 100 km urejenih smučarskih prog in veliko terenov za prosto smučanje zagotavlja zadosti prostora za vse vrste smučarjev. Od tega je 61 km lahkih (modre proge), 35 km srednjih (rdeče proge) in 4 km težavnih smučarskih prog (črne proge), deklariranih po mednarodnih standardih. Dobro vidne table in oznake smučarskih prog olajšajo smučarjem orientacijo na smučišču.

 

Beatli v Obertauernu

Marca 1965 so se obiskovalci in domačini čudili, ko je najslavnejša skupina sveta v Obertauernu snemala video za svojo pesem Help. Na te dneve spominjata kip Beatlov ob žičnici Kirchbühel in replika klavirja v središču kraja. Oba sta priljubljen motiv počitniških fotografij.


Vsakoletna zimska pravljica v Obertauernu

Pozno jeseni se v gorah okoli Obertauerna prične ples snežink: mehki snežni kristali počasi padajo z oblakov in z belo tančico prekrivajo pokrajino pod seboj. Sneg utiša zvoke, vse robato in ostro se zavije v mehko vato. Kdor pozorno prisluhne, bo lahko slišal celo tiho naletavanje snežink, medtem ko debela odeja iz lahkega naravnega snega raste centimeter za centimetrom. Posebnim klimatskim razmeram, ki so značilne za avstrijsko gorovje Ture, gre zahvala, da oblaki s severa in juga bele snežinke razporedijo prav po celotnemu kraju Obertauern. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja, torej skoraj sedem mesecev. To, da je v Obertauernu snežna odeja zagotovljena, je potrdila tudi študija, objavljena v letu 2016, ki jo je opravil tirolski raziskovalec smučarskega turizma Günther Aigner. S 264 cm maksimalne povprečne višine snežne plasti je Obertauern vodilni na lestvici sedmih s snegom najbolj obdarjenih zimskih središč v Avstriji.

Legendarna krožna proga po Turah

Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge, vse do nadmorske višine 2.313 m. Ponudba »Ski in Ski out« velja za vsako točko kraja. Smučarski navdušenci so po le nekaj zavojih že na odlično pripravljenih progah, na katerih na lahko po zaslugi enkratne kakovosti naravnega snega doživijo poseben, svoboden občutek vožnje. Žičnice potekajo tako, da je mogoče v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri prevoziti vse proge, dokler ne pridete spet na izhodišče. Ta legendarna ‘Krožna proga po Turah’ (Tauernrunde) je opremljena s 26 sodobnimi žičnicami in vlečnicami, ki delujejo kot povezovalni elementi med programi v skupni dolžini pribl. 100 km. Tudi če želite prečkati cesto, vam ni treba odpeti smuči, kajti za to so postavili posebne smučarske mostove.

Prva sled je tvoja

Obertauern z dogodki First.Track Events številnim zimskim športnikom izpolnjujeta sanje o tem, da bi bili na progi pred vsemi ostalimi. Začne se ob 7.30 zjutraj. Zgodnje ptice se zberejo z nekaj domačini in turističnimi ambasadorji Obertauerna na posameznih dolinskih postajah, da se skupaj odpeljejo na vrh ter uživajo v prvih zavojih dneva. Občutek svobode pri drsenju po praznih, sveže pripravljenih progah je enostavno nepopisen. Smučarji imajo skorajda neomejen prostor za široke zavoje, tempo pa si določa vsak sam. Kdor želi, lahko vpraša učitelje smučanja po kakšnem nasvetu za izboljšanje tehnike ali pa domačine za kak namig glede v Obertauernu. Ko se proge postopoma napolnijo, nastopi čas za ekskluzivni planinski Almdudler brunch, ki ga lahko rezervirajo tudi prijatelji, ki ne želijo vstajati tako zgodaj. V prijetni koči, ob prekrasnih solnograških poslasticah, je čas, da se v miru pogovorite s prijatelji ali objavite najlepše vtise čudovitega jutra pod #loveobertauern.

Posebni dogodki v sezoni 2023/2024:

  • ZAČETEK SEZONE: predvidoma 24. novembra 2023
  • ODPRTJE SEZONE: od 1. do 3. decembra 2023, koncert Pizzera in Jaus, 2. december
  • ADVENT NA TURAH: najvišje ležeči božični sejem v deželi Salzburg, od 24. novembra do 17. decembra 2023; odprto ob petkih in sobotah od 16. do 21. ure, ob nedeljah od 15. do 20. ure
  • X-MAS.TRACK: 28. december 2023
  • TRACK: 11. januar 2024
  • TRACK: 14. februar 2024
  • TRACK: 14. marec 2024
  • TRACK: 4. april 2024
  • SMUČARSKI DAN ZA DAME #SHESKIS: 6. april 2024
  • GAMSLEITEN KRITERIUM »DAS ORIGINAL« – največji avstrijski lov za zakladom v snegu: od 12. do 14. aprila 2024

Več in formacij lahko dobite na: Turistični urad Obertauern Lukas Eisl PR & Marketing T. +43 664 8862 3866 presse@obertauern.com www.obertauern.com