Gospodarska vozila

Hladilnik v tovornjaku

Imeti tovornjak s hladilnikom je bil v 80. letih pravi luksuz. So se pa že nekoč pojavile tudi želje povezane s kuhanjem v kabini in ponudba je bila veliko večja kot danes. Takrat je bil pravi razcvet vožnja na Bližnji vzhod, zato so tovarne v kabini ponujale različne komplete kuhinjskih elementov. Danes pa je vse to le še zbirateljska redkost, ohranjena v zelo redkih primerkih.

Zanimiv je pristop Volva iz leta 1986. Na slikah lahko vidite celoten komplet kuhinjskih dodatkov za Volvo F12. Prvi element je hladilnik, ki ga je švedski proizvajalec ponudil kot možnost za namestitev pod posteljo. Posebej za ta namen je bila ustvarjena prelomna različica spodnje vzmetnice, ki se je dvignila za sovoznikovim sedežem in omogočila dostop do hrane od zgoraj. Drugi element je kompletna škatla s kuhinjskim pohištvom, namenjena montaži na motorni tunel. Na voljo so pomivalno korito, pipa, rezervoarji za vodo, štedilnik z dvema gorilnikoma, zložljive delovne plošče in set namenske posode.

Dvočlanska posadka si je tako lahko pripravila topel obrok kar v kabini, nato pa vse skupaj pospravila in si uredila prostor za počitek.