Gospodarska vozila

Scania ni več najmočnejša

Najmočnejši serijski tovornjaki so zadnje čase prihajali iz Švedske. Scania in Volvo sta bila boj za prestižni naslov najmočnejšega. Zadnji dve leti je vrh  držala Scania, no sedaj pa se moram umakniti s trona, saj so se na vrh povzpeli Kitajci.

Novi najmočnejši tovornjak iz serijske proizvodnje je po poročanju kitajskih medijev Shacman X6000 800. Ta tovornjak naj bi razvijal kar 800 KM in 3750 Nm navora. Ta je vrednost, ki za 30 KM in 50 Nm prekaša najmočnejšo Scaniino “V-osemico”. Kar je najbolj zanimivo, tako visoke parametre dosega povsem kitajski pogonski stroj, ki ni bil razvit v sodelovanju s katerim koli evropskim proizvajalcem. Vrstni 16,6-litrski motor Weichai WP17H800E68 sodeluje s 16-stopenjskim avtomatiziranim menjalnikom Fast Gear.

Tako ta pogon kot celoten tovornjak sta delo družbe Shaanxi Automobile Group. To podjetje je bilo dolgo znano po izdelavi licenčnih različic Steyrja in MAN-a in so izdelovali modele kot je MAN F2000. Pred nekaj leti pa je Shaanxi začel razvijati naprednejše izdelke, zlasti vlagati v znamko motorjev Weichai. Pred kratkim se je to podjetje že pohvalilo s premiero najučinkovitejšega dizelskega motorja na svetu. Rekordni Shacman X6000 800 je bil že uradno predstavljen kitajski javnosti na konferenci, kjer so bili izdelki Shaanxi Automobile Group napovedani za leto 2023. Vozilo je bilo tudi uradno izdano in ga je že mogoče naročiti.