Gospodarska vozilaTehnika

Kakšna je razlika med voznikom in šoferjem

Globalna kultura interakcije med človekom in avtomobilom se vedno bolj oddaljuje od tradicionalne interpretacije in se usmerja k odnosu do programske opreme in monitorjev vedno večjih ločljivosti. Zato so po drugi strani številni prej pomembni elementi izgubili svoj pomen.

In pojavil se je zadnji trenutek, da se spopademo z razliko med voznikom in šoferjem, ali je natančneje reči, da vidimo, kakšen mora biti voznik, da bi lahko bil hkrati tudi šofer. Z analizo sveta okoli sebe in celo samo s prebiranjem naše revije in spletnih strani lahko ugotovite, kako hitro se okolje spreminja in kako stara pravila in navade izginjajo in se umikajo novim. Kar je bilo včeraj samoumevno, morda danes ne velja več. Vendar ni bilo vedno tako. Druga potrditev zgornjih tez se kaže v dejstvu, da sta v 21. stoletju izraza “voznik” in “šofer” postala dobesedno sopomenka, v preteklosti pa še zdaleč ni bilo tako.

Sprva je beseda šofer izhajala iz francoskega izraza “chauffeur” , kar bi v neposrednem prevodu lahko pomenilo “tisti, ki vzdržuje, ali, tisti, ki skrbi za pravilnost nečesa”, malo kasneje pa je izraz že označeval” nekoga, ki vozi vozila na lastni pogon “, ki se danes mimogrede imenujejo avtomobili.

Takrat se je poklic osebe za volanom drastično razlikoval od tistega, kar se s tem misli danes. Nekoč se je od njega pričakovalo, da ne bo le varno vozil vozila, temveč, da bo lahko tudi vzdrževal vozilo in njegovo mehaniko v vitalnem stanju, odpravil morebitne okvare, ki bi se lahko pojavile na poti, ter predvidel in se uspešno spopadel z vsemi nepričakovanimi izzivi, pred katerimi bi se lahko znašel. Skratka, opisali smo voznika v tradicionalnem pomenu besede.

Torej: voznik je moški ali ženska, ki preprosto vrti volan in se “igra” z ročico menjalnika ter stopalkami. Šofer pa je profesionalec, ki živi za vozilo. Za besedo šofer se tudi pri nas skrival tisti, ki si kruh služi z vrtenjem volanom. Torej, da bi bil nekdo šofer, mora biti poklicni voznik, se pravi voznik tovornjaka, avtobusa, taksija, inštruktor … skratka tisti, ki brez strahu premaga najtežje izzive, ki jih lahko prinese vožnja. Delitev med obema konceptoma je tako velika, da je beseda “šofer”, kadar je bila naslovljena na “voznika”, veljala za čisto laskanje, medtem ko je bila v nasprotni smeri to ena najresnejših žalitev, ki jo lahko naslovimo na nekoga, ki se ceni kot dober šofer.

Ko se svet premika naprej ali na stran, odvisno od tega, pod katerim kotom gledate, vedno bolj vztrajamo pri specializaciji, tako da čeprav je poklic šofer na videz izgubljen, je to le iluzija. Brez pravih šoferjev bi bile trgovine prazne.

Na koncu lahko zaključimo, da bi si morali skupaj prizadevati, da prerastemo položaj voznika in da se čim bolj približali poziciji šoferja.

Vsak šofer je lahko voznik, ne more pa vsak voznik biti tudi šofer!