Gospodarska vozila

Z elektriko do vrha: MAN je vodilni na trgu e-busov v Evropi

MAN Lion’s City E je postal sestavni del mestne pokrajine številnih večjih mest. Samo lani je bilo v Evropi (EU27+3) registriranih 780 eBusov MAN. Po zadnjih statističnih podatkih o registracijah je MAN Truck & Bus tako zasedel prvo mesto na evropskem trgu električnih avtobusov in za seboj pustil konkurenco s tržnim deležem okoli 13,3 odstotka. Podatki o prodaji MAN eBusov v Evropi prav tako govorijo sami zase: proizvajalec gospodarskih vozil je leta 2023 prodal skupaj 771 eBusov in skoraj potrojil prodajne številke Lion’s City E v primerjavi s prejšnjim letom (263 eBusov v 2022).

Vendar pa MAN ni “samo” vodilni na celotnem evropskem trgu, ampak tudi številka 1 na nacionalnih trgih eBusov v Nemčiji (leta 2023 je bilo tu registriranih 245 Lion’s City E), Švedski (126 registracij), Belgiji (69 registracij). ), Avstrija (26 registracij) in Slovenija (8 registracij). »Številčno gledano vodijo trgi v Nemčiji, na Švedskem, v Španiji, na Norveškem in v Belgiji,« pravi Robert Katzer, vodja prodaje in produkta za avtobus, in dodaja: »Skoraj 80 % vseh Lion’s City E, registriranih v Evropi leta 2023 so na cestah v teh petih državah in zagotavljajo varen, zanesljiv in predvsem trajnosten javni prevoz.«

Trgi eBusov v Španiji in na Norveškem so v preteklem letu še posebej močno rasli – tako v smislu skupnih registracij kot novih registracij MAN eBusov: 76 Lion’s City E je bilo danih v uporabo na Norveškem in 93 v Španiji, s španskimi mesti Alicante, Bilbao, Málaga, San Sebastián in Valencia se med drugim zanašajo na inovativni mestni avtobus. “Naš 1000. Lion’s City E, ki je septembra 2023 zapeljal s proizvodne linije MAN-ove poljske tovarne v Starachowicah, skoraj tri leta po začetku serijske proizvodnje, deluje tudi na širšem območju Madrida, torej v Španiji,” pravi. Katzer. eBus je naročilo transportno podjetje Auto Periferia S.A., hčerinsko podjetje španskega Grupo Ruiz.

Skandinavija velja tudi za enega od pionirjev na področju elektromobilnosti. To se odraža tudi v številkah registracij: na Švedskem, Norveškem in Danskem je bilo v preteklem poslovnem letu registriranih 230 mestnih avtobusov MAN na električni pogon. MAN je samo decembra v norveški prestolnici Oslo uspešno postavil na cesto 76 eBusov. 59 solo in 17 zgibnih avtobusov je naročil prevoznik Unibuss. Podjetje se je za MAN Lion’s City E odločilo deloma zato, da bi znatno izboljšalo bilanco CO2 v javnem prevozu.

»Navdušeni smo nad temi uspehi, ki jih dolgujemo našim strankam, pa tudi neutrudnemu trudu naše avtobusne ekipe,” pravi Barbaros Oktay, vodja avtobusov pri MAN Truck & Bus. “V novem letu jasno želimo nadaljevati s preobrazbo v smeri trajnostne mobilnosti in povečati našo prodajo baterijsko-električnih avtobusov.« MAN skupaj s partnerji in strankami spodbuja trajnostno mobilnost naprej, da bi upošteval varstvo okolja in podnebja. Proizvajalec gospodarskih vozil je popolnoma zavezan ciljem Pariškega podnebnega sporazuma.

Prizadevanja MAN-a so usmerjena v celovito svetovanje in inovativne rešitve, prilagojene potrebam trga. “Vedno nam je bilo jasno, da bomo razvijali in nenehno optimizirali naš eBus v tesnem sodelovanju z našimi strankami. Navsezadnje je bil in je naš cilj ponuditi najboljši električni mestni avtobus in zagotoviti najboljšo možno podporo prevoznim podjetjem na njihovi poti do trajnostnega javnega prevoza. Dejstvo, da so naš trud poplačali tako trg in kot številni strokovnjaki, je velik uspeh,« povzema Oktay.

Poleg kupcev, voznikov in potnikov Lion’s City E navdušuje tudi strokovnjake in strokovni tisk. eBus je bil imenovan za “Avtobus leta 2023” s strani mednarodne žirije “Bus & Coach of the Year”. Mednarodna strokovna žirija ga je izglasovala tudi za “Trajnostni avtobus leta 2024”. Učinkovitost, prijaznost do okolja in predanost MAN-a kot pionirja na področju eMobilnosti so poželi predvsem veliko navdušenja.