Gospodarska vozila

780 konjev iz Volva

Volvo Trucks je predstavil nov, močnejši motor D17, delovne prostornine 17,3 l, za tovorna vozila FH 16.

Vožnja tovornjaka pod polno obremenitvijo pri visoki hitrosti je velik izziv za motor tovornjaka, vendar ima Volvo Trucks rešitev, saj novi 17-litrski motor z lahkoto opravi z najtežjimi transportnimi nalogami, hkrati pa zagotavlja izjemno učinkovitost, nizko porabo goriva, vzdržljivost in ima certifikat da lahko deluje tudi z biogorivi.

Motor D17 v najmočnejši različici razvije moč 780 KM, z največjim navorom 3.800 Nm, na voljo pa bo tudi v različicah s 600 KM in 3.000 Nm navora ter 700 KM z 3.400 Nm navora. Večja moč in navor povzročita hitrejši odziv motorja, boljše vozne lastnosti, večjo produktivnost in učinkovitost.

Motor D17 je opremljen z učinkovitim turbopolnilnikom, ki izboljša odziv motorja. Volvova inovativna patentirana oblika valovitih batov optimizira zgorevanje in zmanjšuje emisije, medtem ko novi sistem vbrizgavanja zagotavlja najboljšo ekonomičnost, povečan konični tlak v valju pa omogoča visoko izhodno moč. Moč zaviranja motorja v celotnem naključnem območju se močno poveča z izjemnimi odzivi motorja. To omogoča hitro menjavanje prestav in manjšo obrabo zavornih oblog in diskov ter večjo učinkovitost pri vožnji navzdol.

 

Novi motor D17 je certificiran za delovanje na HVO (hidrotretirano rastlinsko olje) v vseh različicah moči. Različica s 700 KM ima tudi certifikat za delo z biodizlom (B100). Začetek prodaje modela Volvo FH16 z novim motorjem D17 pričakujemo sredi letošnjega leta.