Gospodarska vozila

Ford Trucks predstavlja novo generacijo svojih tovornjakov

  

Ford bo v Hannovru sredi septembra predstavil novo serijo tovornjakov za medkrajevne in mednarodne transporte, ki bodo prihodnje leto zamenjali dosedanjo družino tovornjakov Cargo.

Gledano na prve fotografije, je nova družina, ki so jo v Turčiji predstavili že 25. julija,  veliko bolj resno oblikovana in tudi tehnološko naj bi bil tovornjak povsem primerljiv z evropskimi konkurenti. To pa je tudi Turški načrt, saj si močno želijo da postanejo osmi član prestižnega evropskega tovornjaškega društva.

Turki so razkrili, da so nov model razvijali 5 let, v projektu pa je sodelovalo 1500 inženirjev, od tega 1200 Turških, za razvoj pa so namenili 500 milijonov ameriških dolarjev. Turki stavijo na domačo proizvodnjo, saj naj bi bilo kar 90 odstotkov vseh delov narejenih v Turčiji.

Kabina, ki bo zračno vzmetena in po potrebi opremljena z dvema posteljama je široka 2,5 metra in ima povsem raven pod, veliko odlagalnih prostorov, hladilnik, udoben sedež, naprednejše varnostne sisteme … Za pogon bo skrbel 12,7 litrski šest valjni Fordov EcoTorq motor z močjo 500 KM. V začetku bodo tovornjaki opremljeni z uvoženimi ZF menjalniki, že od leta 2020 pa naj bi bil pripravljen tudi „domač“ menjalnik, narejen v lastni tovarni İnönü, v mestu Eskişehir, kjer ob Fordovih tovornjakih in traktorjih nastajajo tudi EcoTorq motorji ter pogonski motorji, zadnje osi ter celoten sprednji del podvozja za lahka gospodarska vozila Ford Transit. Aktualna serija tovornjakov bo še naprej na voljo za zahtevnejšo uporabo na primer v kamnolomih.

Največja prednost Ford tovornjakov je ugodna cena, sedaj pa bo to tudi sodoben izgled, moderna tehnologija in kot trdijo pri proizvajalcu nizki stroški vzdrževanja. Slednje podpirajo z dejstvom da so med petletnim razvojem poslušali želje in predloge 900 voznikov in upoštevali opažanja 44 flotnih menedžerjev iz največjih turških prevoznih podjetij. Da bi dosegli visoko stopnjo zanesljivosti pa so s prototipi prevozili več kot pet milijonov kilometrov.