Tehnika

Znak ki prepozna uporabo telefona

V veliki Britaniji testirajo nov prometni znak, ki opozarja na neuporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Nov prometni znak z LED diodami in interaktivnim displejem je razvilo podjetje Westcotes in lahko zazna uporabo mobilnega telefona v realnem času. Znak je sestavljen iz dveh delov in sicer iz dela s sprejemnikom in anteno, ki zbira različne parametre in signale, ki jih oddajajo telefoni ter LED displejem, na katerem se prikaže opozorilo, ki sugerira vozniku naj posveti pozornost na vožnjo in da prekine uporabo mobilnega telefona.

Znak lahko zazna pogovore, prenos podatkov in tudi Bluetooth povezavo. Ima pa znak manjšo pomanjkljivost. Med tem ko znak zazna da je telefon v uporabi, ne more zaznati kdo ga uporablja, tako da reagira tudi na uporabo telefona drugih potnikov v vozilu ne le voznika. Začetek je sicer obetaven, a bo potreboval še nekaj nadgradenj, med prvimi bo zagotovo kamera, ki bo posnela voznika in tako bolj natančno določila ali telefonira ali ne.

Namen uvajanja in testiranje tega znaka je predvsem preventiva in vzgoja ter opozarjanje na nevarnost uporabe mobilnega telefona med vožnjo.