Gospodarska vozila

Vozila Canter in eCanter odslej še udobnejša, varnejša in prilagodljivejša

 

Znamka Daimler Truck FUSO napoveduje celovito posodobitev notranjosti priljubljenega lahkega tovornega vozila Canter (za izvedbe 6,0 t, 7,5 t in 8,55 t). V novem vozilu Canter s popolnoma prenovljeno notranjostjo so serijsko na voljo dodatne varnostne in komfortne funkcije. Tudi popolnoma električni sorodni model eCanter bo deležen različnih posodobitev in bo v prihodnosti na voljo v še več izvedbah, kar bo med drugim še povečalo raznolikost uporabe. Florian Schulz, vodja prodaje, trženja in storitev za stranke pri FUSO Europe: »Ikonični FUSO Canter je zaradi najmanjšega obračalnega kroga v svojem razredu, velike nosilnosti in vsestranskosti že desetletja mednarodna prodajna uspešnica med lahkimi tovornimi vozili. Od lansiranja na tržišče leta 1963 je bilo po vsem svetu proizvedenih več kot 4,5 milijona vozil FUSO Canter. Veseli smo, da lahko zdaj našim strankam ponudimo pomembne izboljšave na področju varnosti in udobja.« Novi model bo na evropskih trgih na voljo od poletja 2024.

Varnost in udobje sta na prvem mestu: pregled novosti v vozilu FUSO Canter

Posodobitev vozila Canter je takoj vidna v notranjosti. Popolnoma na novo zasnovana oblika kabine zdaj temelji na kabini vozila eCanter in ustvarja sodoben videz, ki na funkcionalen in privlačen način združuje nove podrobnosti opreme. Osrednji element je radio s 6,95-palčnim zaslonom na dotik, ki je zlahka dosegljiv z voznikove in sovoznikove strani. Novi Canter ima radijski sprejem DAB+ in Apple CarPlayTM/Android Auto. Uporabniku prijazen večfunkcijski volan omogoča enostavno upravljanje nove digitalne instrumentne plošče LCD. Tudi z novo kabino, ki je bila prvič po letu 2011 temeljito posodobljena, Canter seveda ostaja zvest svojim prejšnjim prednostim: preizkušena protihrupna izolacija zagotavlja izjemno nizek nivo hrupa v notranjosti. Vozniki cenijo dobro preglednost v vse smeri, nizko višino vstopnega predela in udoben prehod v kabini vozila Canter. Poleg tega je rezervoar za gorivo vozila Canter zdaj izdelan iz robustne umetne mase. Komplet avtomobilskega orodja in dvigalka sta shranjena v zunanjih zabojih na okvirju. Canter bo v prihodnosti tovarniško opremljen tudi z vmesnikom za upravljanje voznega parka.

Canter je doživel dobesedno 360-stopinjsko posodobitev, kar se tiče varnostnih sistemov – dodatni senzorji in kamere v vseh smereh vozila v povezavi s skupno osmimi novimi ali posodobljenimi varnostnimi sistemi skrbijo za zaščito potnikov in udeležencev v prometu. Active Brake Assist 6 (ABA 6) lahko v primerjavi s predhodnim sistemom poleg premikajočih se in mirujočih vozil ter pešcev, ki prečkajo območje vožnje, zazna tudi kolesarje in pešce, ki se ne premikajo. Informacijski sistem za mrtvi kot (Blind Spot Information System – BSIS) poskrbi za varnost udeležencev v prometu ob vozilu. Štirje senzorji povečajo prejšnje območje opozorila, v katerem sistem zazna udeležence v prometu v območju »mrtvega kota« in zunaj njega ter lahko voznika ustrezno zvočno opozori nanje. Barvni trikotnik v notranjosti na stebričku A zagotovi še dodatno vizualno opozorilo. V smeri naprej lahko sistem Front Protection Assist pri hitrosti pod 10 km/h voznika vizualno in zvočno opozori na pešce ali kolesarje, ki so neposredno pred vozilom. Novi FUSO Canter je serijsko opremljen s funkcijo Attention Assist, ki lahko voznika opozori na nepazljivo in nenavadno vožnjo ter mu predlaga odmor.

Sistem Intelligent Speed Assistance spremlja hitrost vozila in lahko na zaslonu prikazuje trenutno veljavno omejitev hitrosti ter voznika vizualno in zvočno opozori, če je ta omejitev presežena. Novi Canter ima tudi kamero za vozilom, zato voznik na zaslonu lahko vidi osebe ali predmete neposredno za vozilom.  Poleg tega je novost v vozilu Canter opozorilni sistem, povezan s senzorji za tlak v pnevmatikah, ki lahko prikazuje tlak v pnevmatikah in temperaturo v vsakem kolesu ter voznika v primeru izgube tlaka ustrezno opozori. Pri hitrosti nad 50 km/h je aktiven signal za zaustavitev v sili (Emergency Stop Signal). Ta sistem lahko v primeru nenadnega zaviranja vklopi opozorilne utripalke, ki opozorijo zadaj vozeče voznike, da ne pride do naletov. Poleg osmih zgoraj omenjenih varnostnih funkcij ima novi Canter serijsko vgrajen vmesnik za alkoholno ključavnico. Upravljavec vozila lahko tukaj priključi alkotesterje, ki so na voljo na trgu.

FUSO eCanter naslednje generacije – posodobitev 2024

Poleg varnostnih funkcij, navedenih v prejšnjem razdelku, ima popolnoma električno vozilo eCanter naslednje generacije še številne druge novosti. Novo vozilo bo imelo tudi tempomat, ki ga bo mogoče upravljati prek večfunkcijskega volana. V prihodnosti se bodo zadnje luči LED vozila pri aktiviranju smernika vklopile sekvenčno (»dinamični smernik«).

Že tako izjemno vsestransko uporaben eCanter je zdaj mogoče uporabljati na še več različnih načinov. Namesto zdajšnjih 42 izvedb bo v prihodnje na voljo 46 izvedb s tremi različnimi konfiguracijami akumulatorja za različne medosne razdalje. Od marca prihodnje leto bodo na voljo tudi nove konfiguracije šasije za eCanter. Ker je visokovoltni akumulator tako mogoče namestiti na različna mesta v šasiji, bodo v prihodnosti možne tudi nadgradnje za žerjav ali dvižni voziček.