Gospodarska vozila

Videz, ki naelektri: MAN eTruck je prejel nagrado Red Dot Design Award 2023

Mednarodna žirija nagrade Red Dot Design Award 2023, ki jo sestavlja 43 mednarodno priznanih in neodvisnih strokovnjakov za kakovost oblikovanja, je enotna: novi MAN eTruck, ki bo do prvih kupcev zapeljal leta 2024, že izstopa z izjemno zasnovo izdelka. V prihodnost usmerjeni električni lev, ki je primeren za prevoze na dolge razdalje, tako že pred uradnim prihodom na trg postavlja močan vtis! Uradna podelitev nagrad priznanega tekmovanja, s prijavami iz več kot 60 držav, je potekala 19. junija na gala prireditvi v Essnu.

»Nagrada za dizajn za naš novi eTruck, ki bo od leta 2024 elektrificiral prevoz na dolge razdalje, daje naši ekipi še dodaten zagon za delo do lansiranja na trg. Novi MAN eTruck je močna izjava za prehod naših strank na elektromobilnost – ne samo tehnično, ampak tudi vizualno,« pravi Friedrich Baumann, član izvršnega odbora za prodajo in rešitve za stranke (Sales & Customer Solutions) pri MAN Truck & Bus.

»Podjetja in oblikovalski studii z vsega sveta so se soočili s strokovno presojo žirije Red Dot, mednarodnih strokovnjakov, ki so med tekmovanjem pod drobnogled vzeli precejšnje število izdelkov. Dejstvo, da ste iz tako močnega kroga udeležencev izšli kot zmagovalec, priča izjemni kakovosti vašega produkta,« je ob podelitvi poudaril profesor dr. Peter Zec, ustanovitelj in direktor podjetja Red Dot. Letos je približno 20.000 izdelkov, prijavljenih vsako leto, prihajalo iz 60 držav in so bili ocenjeni v 51 tekmovalnih kategorijah.

»V času hitro spreminjajočega se sveta in novih tehnologij je pomembno ostati resničen in pristen. Temu motu smo sledili tudi pri oblikovanju MAN eTruck in se osredotočili na naš DNK in izvor: Od kod prihajamo? Kaj predstavlja naša blagovna znamka? Kako nas dojemajo naše stranke? Skupaj s številnimi kolegi iz drugih oddelkov smo odgovore na ta vprašanja vključili v razvoj dizajna MAN eTruck,« poroča Carolin Schütt, ki je odgovorna za barve in materiale v oblikovalskem oddelku MAN Truck & Bus.

Na primer, strokovnjaki za oblikovanje pri MAN Truck & Bus so povzeli pokrajino na sedežu MAN in vizualizirali gorsko vznožje med Zugspitze in Münchnom v poligonalnem vzorcu, ki krasi voznikovo kabino. Hkrati je površina z geometrijskim okrasjem analogija kiparjevega dela v nastajanju – zato ima dizajn tudi močno simbolno moč za razvojno dinamiko MAN eTruck.

Nevtralna, mat siva barva je namerno izbrana kot kontrast “visokonapetostni” rdeči v mreži hladilnika in se skupaj s posredno osvetljenim vetrobranskim steklom harmonično prilega celotnemu konceptu: rezultat je mogočen občutek, kot da bi vozilo vdihavalo energijo, ki ga poganja. Kombinacija, ki je prepričala tudi žirijo nagrade Red Dot Award 2023.