Gospodarska vozila

Največji tovornjaški spektakel v Slovenije pospremilo več kot 6000 gledalcev.

25 tovornjakov se je zapodilo po strminah v okolici Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Prvi tovrstni dogodek, je pri nas izzval veliko zanimanje, saj si je dva tekmovalna dneva ogledalo več kot 6000 obiskovalcev. Evropsko tekmovanje v spretnostni vožnji Truck Trail ima v sezoni šest tekem. Po Belgiji, Franciji, Nemčiji in Avstriji, se je organizator odločil in obiskal tudi Slovenijo, ostaja pa še ena tekma septembra ponovno v Nemčiji. A prvak je že znan in odločitev je padla v Sloveniji.

Slovenska javnost je tako na najlepši možni način spoznala, za nas dokaj neznan šport. V Pivki se je z bralo 25 tovornjakov, ki so razvrščeni v 4 kategorije: 2-osna, 3-osna, 4-osna in prototipi.

Tekmovanje je razdeljeno v dva dela in vsak tovornjak, v katerem sedita voznik in sovozniki, ki pomaga pri navigiranju, je moral premagati šest različnih poligonov. Štartne številke za prvi dan so izžrebali, med tem ko so drugi dan pričeli v zmagovalnem vrstnem redu iz prejšnjega dne.

Čas tu ni pomemben, pomembno pa je progo prepeljati brez, oz. s čim manj kazenskih točk.

 

Zmagovalec znan v Sloveniji

V 2-osni kategoriji in pri prototipih bo zmagovalec letošnjega prvenstva znan na zadnji dirki v Nemčiji. V 3- in 4-osni kategoriji pa sta ekipi FSO Truck Sport Team, z Marc Stegmaierjem za volanom, in HS-Schoch Hardox Truck Trial Team, z Marcel Schochom za volanom, ki za tekmovanje uporabljata MANov tovornjak že zbrali dovolj točk, da jih na zadnji tekmi nihče več ne more prehiteti. Marc Stegmaierjem je tako obranil naslov prvaka iz lanskega leta, med tem ko je bil Marcel Schoch lani skupno drugu, sedaj pa se je ponovno zavihtel na vrh.

Velik podpornik tekmovanja je MAN, ki je v sklopu tekmovanja na posebnem poligonu predstavil tudi MAN TRACTION offroad doživetje. Gledalci so se lahko zapeljali s serijskim MANom opremljenim s pogonom MAN HydroDrive® in tako preizkusili, kaj zmore čisto pravi MAN. Tudi Slovenski uvoznik za vozila MAN je v Pivki predstavil paleto vozil, novo generacijo MAN-ovih motorjev ter nove varnostne in asistenčne sisteme.