Gospodarska vozila

V enotedenski akciji ustavili skoraj štiri tisoč voznikov tovornih vozil in avtobusov, pri tovornjakih skoraj tisoč kršitev

Med preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki je potekla med 19. in 25. februarjem 2024, so policisti kontrolirali 3.442 voznikov tovornih vozil in 385 voznikov avtobusov.

Pri voznikih tovornih vozil so ugotovili 990 kršitev cestnoprometnih predpisov, pri voznikih avtobusov pa 68. Pri voznikih tovornih vozil so bile najpogostejše kršitve povezane s preobremenjenostjo vozila in prekoračitvijo hitrosti, pri voznikih avtobusov pa neuporaba varnostnih pasov in prekoračitev hitrosti. Zaradi nepravilnostih na tovoru ali vozilu je bilo iz prometa izločenih 135 tovornih vozil.

Vozniki, bodite odgovorni!

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov.

Tako kot je pomembno, da se vi pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.