Gospodarska vozila

Oxa in eVersum napovedujeta partnerstvo za razvoj in uvajanje avtonomnih minibusiv

Samovozeči minibusi brez emisij, ki ga je izdelalo podjetje eVersum in ga poganja programska oprema za avtonomno vožnjo Oxa, želijo spremeniti sektor javnega prevoza.

 

Oxa, razvijalec programske opreme za avtonomna vozila in eVersum, ponudnik električnih gospodarskih vozil in rešitev za potniški promet, sta objavila partnerstvo za načrtovanje, razvoj in proizvodnjo skupnih avtonomnih potniških vozil. Ta vozila bodo ponujena operaterjem javnega prevoza v Evropi in ZDA. Prva avtonomna mestna vozila se bodo imenovala “eShuttles”.

To partnerstvo, ki je bilo napovedano na letošnji razstavi Busworld 2023, bo omogočilo, da bo eVersum proizvajal električna vozila, pripravljena za avtonomno vožnjo, ki bodo vključevala Oxa Driver, Oxino programsko opremo, skupaj s senzorji in računalniško tehnologijo, integrirano neposredno že med proizvodnjo. eShuttle ponuja do 20 sedežev in 30 stojišč. To je tiho električno vozilo brez emisij, zasnovano za uporabo v javnem prevozu.

Partnerstvo obravnava vse večjo potrebo po boljših, prožnejših in nizkoogljičnih možnostih javnega prevoza, zlasti ob naraščanju mestnega prebivalstva in vse večjih cestnih zastojih. Visoki stroški vzdrževanja tranzitnih storitev na več progah v kombinaciji z vztrajnim pomanjkanjem voznikov lahko povzročijo zmanjšanje storitev. S sprejetjem avtonomnih eShuttles lahko prevozniki vzdržujejo poti in vozne rede, ki postajajo vse bolj stroškovno previsoki, hkrati pa obravnavajo cilje glede zastojev in zmanjšanja emisij.

“Kot specialist in proizvajalec opreme za električna gospodarska vozila, je eVersum leta vlagal v stroge raziskave in razvoj ter pozdravlja priložnost za sodelovanje s podjetjem Oxa, ko se skupaj podajamo na to vznemirljivo potovanje v prihodnost mobilnosti,” je dejal Holger Postl, izvršni direktor eVersuma. “Veseli nas, da smo našli partnerja, ki se ujema z našimi vizijami in prednostnimi nalogami, ki vključujejo dejansko uporabo samovozečih vozil v javnem prevozu.”