Gospodarska vozila

Prihodnost distribucije

DAF predstavlja povsem novo serijo tovornjakov za distribucijo in gradbeništvo, tokrat z oznako XD in XDC. S to serijo zamenjujejo prehodno, prav tako priljubljeno serijo CF.

Nova serija tovornjakov XD si deli DNA z večjimi modeli XF, XG in XG+, ki so lani osvojili naslov tovornjaka leta, zato ne čudi, da ga je letos osvojila tudi ta nekoliko manjša paleta tovornjakov. Nova generacija DAF XD postavlja nova merila na področju varnosti, učinkovitosti in udobja za voznika v tem razredu tovornjakov.

Nova merila pri varnosti

Zasnova kabine nove generacije DAF XD ima veliko in nizko postavljeno vetrobransko steklo ter velika stranska stekla, kar ponuja najboljši pregled na okolico v njenem razredu. To so dosegli s kombinacijo nizke postavitve kabine (17 cm nižja kot pri novem XF) in nove Vision Dashboard, za katero je značilno, da je obrnjena proti vetrobranskemu steklu na sovoznikovo stran.

Kot dodatna možnost sta na voljo okno v spodnjem delu sovoznikovih vrat in zložljiv sovoznikov sedež, kar izboljša pogled na sovoznikovi strani. DAF Digital Vision System in DAF Corner View pa še povečujeta preglednost okoli vozila, ki okoli stebrička A znaša kar 285°. DAF City Turn Assist opozori voznika z vizualnim in zvočnim opozorilom, če so tudi drugi uporabniki ceste v mrtvem kotu.


Nova merila v učinkovitosti

Prvorazredni izkoristek goriva in nizke emisije CO2 se realizirajo preko izredno aerodinamične kabine. Kabina ima veliko ukrivljeno vetrobransko steklo, zatesnjene vse reže, aerodinamične dodatke ter optimalen pretok zraka pod kabino, tako kot pri večjihdružine XF, XG in XG+. Učinkovitost je nadgrajena s temeljito predelanim 10.8-litrskim Paccar MX-11 motorjem, pametnim sistemom za naknadno obdelavo izpušnih plinov, standardnim avtomatiziranim menjalnikom TraXon, nizko težo vozila in prefinjenimi asistenčnimi sistemi za pomoč vozniku. Funkcija Multi Torque omogoča kratkotrajno povečanje moči, ko je to najbolj potrebno. Široka razpoložljivost priključnih gredi, modulov za pritrditev karoserije, namenska šasija in različni odgoni zagotavljajo izdelovalcem nadgradenj lažje delo karoserije.

Nova merila v udobju

Nova generacija tovornjakov XD ponuja vrhunsko udobje v enostavno dostopnih in prostornih kabinah s prostorninami do 10 kubnih metrov. Na voljo so spalna, visoka spalna ter dnevna kabina. Idealen položaj za vožnjo je zagotovljen z izdatno nastavljivim volanom in sedežem. Osupljiva in izjemno ergonomska armaturna plošča ima kristalno čisto digitalno 12-palčno ploščo z merilniki. Zaslon prikazuje digitalne inštrumente, prikaz pa je lahko klasičen ali moderen. Na sredinski konzoli je tudi 10,1-palčni zaslon na dotik za navigacijo in infotainment. Poleg tega sta XD in XDC serijsko opremljena z LED-osvetlitvijo, električno parkirno zavoro … Novo vzmetenje kabine ponuja več udobja, a tudi boljšo vodljivost vozila. Nova generacija vozil je na voljo v konfiguraciji 4×2 in 6×2, kot vlačilec ali tovornjak z nadgradnjo.