Gospodarska vozila

Popolna prepoved prehitevanja na Poljskem

Pod odlok se je podpisal celo predsednik in tako je Poljska 1.7. postala prva država v EU, kjer je povsem prepovedano prehitevanje za tovornjake in to 24 ur vsak dan, na vseh avtocestnih odsekih in hitrih cestah z največ dvema voznima pasovoma.

Vse se je zgodilo zelo hitro. Ministrstvo za infrastrukturo je šele sredi maja predstavilo svoj projekt, konec maja so predstavniki parlamenta že glasovali zanj, 10 dni nazaj pa je soglasje podal še senat.

Prepoved bo veljala za vsa tovorna vozila s skupno maso nad 3,5 tone ter za vse skupine vozil z dolžino najmanj 7 metrov, ne glede na vrsto vlečnega vozila.

V praksi se lahko izkaže, da bo prepoved upočasnila promet tovornih vozil za približno 10 km/h glede na trenutno stanje. Zakon predvideva, da bodo vozniki na avtocestah in hitrih cestah lahko prehitevali vozila, ki se bodo premikala s hitrostjo, ki je bistveno nižja od dovoljene za tovorna vozila. Z drugimi besedami, lahko se prehiteva tista vozila, ki se premikajo bistveno počasneje od 80 km/h. Poleg tega je izjema tudi pri prehitevanje vozil, ki opravljajo čiščenje ali popravilo cest in ki vozijo z rumeno opozorilno lučjo. Ko pa bo imela avtocesta ali hitra cesta tri pasove ali več, lahko tovornjaki prehitevajo, a le po najpočasnejših dveh pasovih. Vstop na tretji ali četrti pas je strogo prepovedan.

 

Kaj pomeni “veliko počasneje” od 80 km/h?

Tukaj ni natančnih smernic. Iz pogovora z ministrstvom pa je mogoče sklepati, da bo razlika 10 km/h zadostovala. Mimogrede, v tej situaciji je vredno razmisliti o opremi z videorekorderjem, ki bo beležil tudi hitrost vozila. Tako bomo pri morebitnem pregledu dokazali, kako počasi se je gibal avto pred nami in zakaj smo ga lahko prehiteli. Še toliko bolj, ker bodo marsikateri vozniki osebnih avtomobilov verjetno sami želeli uveljaviti nove predpise s snemanjem ali celo blokado tovornega vozila.

Če pa policija ugotovi, da nismo imeli pravice prehiteti, lahko pričakujete kazen. Kršitev te vsedržavne prepovedi prinaša 8 kazenskih točk, kar je polovica manj kot za kršitev prepovedi prehitevanja na lokalnih cestah, kjer je prepoved označena s prometnim znakom. Nova višina kazni pa ni omenjena, tako da najverjetneje znaša 1000 zlotov (225 evrov), kot v primeru prehitevanja na prepovedanem odseku.