Scania veliko boljša od MANa

Scania in Man spadata v isto skupino Traton, oziroma kamionski oddelek Volkswagna. Čeprav je lastnik MANa in Scanie isti, pa so prodajni rezultati in rezultati profitabilnosti precej različni in močno na strani Švedov.

Po podatkih Tratona za leto 2019, je prodaja obeh znamk presegla 200.000. Tu je sicer nekoliko bolj uspešen MAN, saj je prodal 105.000 gospodarskih vozil, med tem ko je Scaniji s 99.500 vozil, le malo zmanjkalo do 100.000.

Če pa pogledamo bolj natančno podatke, vidimo, da je MAN v statistiko uvrstil tudi 15.000 modelov TGE, lahkih dostavnikov, ki temeljijo na osnovi Volkswagnovega Crafterja. Med tem pa so vsa prodana Scaniina vozila v razredu težkih tovornih vozil nad 7,5 tone. To pomeni, da je Scania precej bolj uspešna kot MAN.

Če pogledamo še bolj globoko v objavljeno sporočilo vidimo, da je MAN sicer nekoliko povečal prodajo, a se je zaslužek dvignil le za 3,3 %. To bo zagotovo razlog za prestrukturiranje podjetja, o katerem bomo pisali v naslednji števili revije Tranzit. Scania za primer, prinaša skoraj 11 % dvig zaslužka, s čimer so delničarji zelo zadovoljni.