Gospodarska vozila

Nemčija ponuja za odjavo starih tovornjakov do 15.000 evrov subvencij

Nemčija uvaja sistem subvencij za nakup novih tovornjakov in ponuja prevoznikom subvencije v višini do 15.000 evrov. Trenutno čakajo le še na uvedbo posebne spletne strani, ki bo omogočala oddajo prijav.

Spletna stran naj bi bila pripravljena v prihodnjih dneh, nato pa bodo prevozniki imeli dva tedna časa za pripravo vlog. Medtem je bil objavljen uradni seznam pravil.

 

Subvencija za odjavo

Subvencija bo na voljo tistim podjetjem, ki bodo razpolagala z obstoječim tovornjakom in ga uradno črtala iz registra obstoječih vozil. Poudarjamo, da mora biti tovornjak odpisan, nobena oblika prodaje ni dovoljena. Pomembno je tudi, da mora biti tovornjak registriran v Nemčiji vsaj 12 mesecev pred odjavo, kar je nekakšna zaščita pred namernim uvozom tovrstnih vozil.

 

15.000 evrov

Oblasti spodbujajo odstranitev celo nekaj let starih tovornjakov. Govorimo o tovornjakih, ki ustrezajo standardom Euro 5 ali EEV, za kar bodo lastniki prejeli 15.000 evrov subvencije. Pri tovornjakih Euro 4 ali starejših se znesek zniža na 10.000 evrov, za oddajanje polpriklopnika pa bo na voljo 5000 evrov subvencije.

Najvišji skupni znesek sofinanciranja ene družbe ne sme presegati 800.000 EUR. Zato je teoretično možno, da lahko en prevoznik odjavi do 50 tovornjakov Euro 5 in za vsakega od njih prejme 15.000 evrov subvencije. Vendar je celotni proračun programa vreden 500 milijonov evrov.

Ko bo lastnik prejel nadomestilo, ga bo moral uporabiti za nakup povsem novega tovornega vozila. Lahko je tovornjak, ki ga poganjajo alternativna goriva ali običajni dizel.

Tovornjaki morajo seveda izpolnjevati najvišje standarde o emisijah izpušnih plinov, prav tako so potrebne pnevmatike z nizkim kotalnim uporom in stranski senzorji mrtvega kota.

Pri polpriklopnikih so zahteve običajno že osredotočene na opremo. Ti bodo morali biti opremljeni s sistemi za merjenje tlaka v pnevmatikah ali sistem za določanje osnih obremenitev. Dobrodošle bodo tudi polpriklopniki z aerodinamičnimi dodatki za zmanjšanje porabe goriva.