Še tri etape do konca

Francoz povišal prednost med avtomobili, medtem ko se je bil Price, dvakratni zmagovalec, prisiljen odstopiti v razredu motoristov.

Dakar je neusmiljen do konca so še tri etape in kar nekaj favoritov je svojo vožnjo že končalo. Stari lisjak Stéphane Peterhansel, ki je svoj prvi Dakar odpeljal že leta 1988, pa naskakuje rekordno 14 zmago. Največji tekmec Nasserju Al-Attiyahu, je včeraj predrl kar tri gume in se po prazni gumi pripeljal do cilja, a si s tem nabral občuten zaostanek. Prvak leta 2009 Giniel De Villiers je na dan končal na tretjem mestu, Francoz Cyril Despres je bil sedmi, Carlos Sainz pa deseti.

– Peterhansel, 55, je dejal: “Vedel sem da bo dolg dan, zato smo se zjutraj odločili, da ne bomo šli v polni napad. Želeli smo varčevati s pnevmatikami in biti natančni pri navigaciji. To je bilo bolj vprašanje strategije kot hitrosti. Moj sovoznik Edouard (Boulanger) se je odlično odrezal. ”

– Med motociklisti je avstralski dirkač Price grdo padel in končal z dirko. Kolega iz Red Bull KTM Factory Racing Sunderland je z njim ostal 15 minut, preden so ga prepeljali v bolnišnico. Nato je tudi sam kasneje trpel, ko je zlomil krmilo in ni mogel pravilno krmariti. Sunderland ostaja tretji v skupnem seštevku 14m 34s za čilskim  dirkačem Josejem Ignaciom Cornejo Florimom, ki je v vodstvu.

– Med tovornjaki so Kamazi ponovno nepremagljiv. Kar trije so naprvih treh mestih. V vodstvu je Dmitrij Sotnikov, ki ima 45 minut prednosti pred kolegom Shibalovom in uro 13 pred Mardeevim. Namestnik vodje ekipe in večkratni prvak Dakarja Eduard Nikolaev je pojasnil: “Veseli smo, da so se vsi vrnili v servisno cono z dobrim rezultatom.”

Avto
1. Stéphane Peterhansel (FRA) X-Raid Mini 34h26m16s
2. Nasser Al-Attiyah (QAT) Toyota Gazoo +00h17m50s
3. Carlos Sainz (ESP) X-Raid Mini +01h02m25s

Motor
1. Jose Ignacio Cornejo Florimo (CHL) Honda 36h51m00s
2. Kevin Benavides (ARG) Honda +00h11m24s
3. Sam Sunderland (GBR) Red Bull KTM +00h14m34s

Tovornjak
1. Dmitry Sotnikov (RUS) Kamaz Master 37h42m49s
2. Anton Shibalov (RUS) Kamaz Master +00h45m03s
3. Ayrat Mardeev (RUS) Kamaz Master +01h13m05s