Gospodarska vozila

Burlak – Ruski vsemogočni bivalnik

Že od samega nastanka avtomobilov, se je porajala ideja, da le ti niso namenjeni le za prevoz od točke A do točke B, temveč tudi za hobi, za uživanje v naravi in še marsikaj.

Kmalu so nastali avtodomi, ki so bili odlični za preživljanje prostega časa v naravi, a so bili vseeno omejeni na prevoz po utrjenih cestah. Za vse z globljim žepom in predvsem večje avanturiste pa so se kmalu pojavila posebna vozila. Eden takšnih je Ruski Burlak.

Burlak je dolg 7,4 metra in širši od dveh klasičnih osebnih avtomobilov, oddaljenost od tal znaša 75 centimetrov. Izza voznikove kabine je tako ogromno prostora. Tam najdemo tri spalnice, kopalnica in toaleta, kuhinjo z jedilno mizo in dnevno sobo. Za dobro počutje potnikov skrbi tudi zmogljiva klimatska naprava in ogrevanje. Na potovalnem delu so nameščena tudi okna za opazovanje okolice, v vozilu pa se lahko prepelje do 15 oseb, a je v njem »le« osem postelj. Ena od stvari, ki je na navadnih kamperjih ne boste srečali pa je prostor za shranjevanje snega, ki ga nato poseben sistem predela v vodo, ki se lahko uporablja za tuširanje.

Zanimivo pa je, da Burlaka poganja relativno majhen motor. Spredaj je nameščen 2,8 litrski Cumminsov dizelaš, ki razvija 150 KM in 360 Nm navora. Moč se na vseh šest koles prenaša preko ročnega 5-stopenjskega menjalnika. Prenosi so lahko tudi reducirani, možno pa je zakleniti tudi vse diferenciale. Burlak naj bi uspel premagati prav vse terene. S 6 km/h lahko pluje tudi po vodi, med tem ko je najvišja hitrost omejena na 80 km/h. Deklarirana poraba znaša 26 litrov na 100 kilometrov.

Burlak je na voljo za 150.000 evrov, a je potrebno povedati, da zanj velja veliko zanimanje in je že na začetku prodaje dobavni rok skoraj leto dni.