Gospodarska vozila

Mercedes predstavlja MirrorCam druge generacije

Med tem ko nekateri proizvajalci še sploh niso zamenjali ogledal s sistemom kamer, pa Mercedes predstavlja že drugo generacijo kamer, ki ne le da dajejo boljši vzvratni pregled temveč tudi boljše izgledajo in izboljšujejo aerodinamiko in znižujejo porabo za do 3 %.

Izboljšana različica sistema MirrorCam, ki nadomešča klasična ogledala z zasloni in kamerami, je že na voljo v Mercedes Actros, Arocs, pa tudi v električnem tovornjaku eActros. Po mnenju inženirjev Mercedes Trucks so bile izboljšave rezultat dolgoletnega raziskovanja, komunikacije s strankami in zbiranja povratnih informacij od velikega števila voznikov.

Novi sistem izstopa predvsem po deset centimetrov krajšem nosilcu kamere. Poleg estetike ta rešitev prispeva tudi k večji praktičnosti. Možnost kamere, da med manevriranjem pride v stik z drugimi vozili na cesti ali z ovirami, je zdaj zmanjšana na minimum.

Poleg manjših dimenzij je zdaj spremenjeno tudi ohišje v katerem je nameščena kamera. Po aerodinamičnih raziskavah in testiranju v realnih razmerah ima ohišje v spodnjem delu dodatno odprtino, ki ščiti objektiv kamere pred brizganjem vode po njem, zato je slika tudi med vožnjo v dežju vedno kakovostna.

Nekatere uporabne funkcije, ki so bile do že sedaj na voljo, pa so ohranjene, kot denimo širokozaslonski način z izrisom linij, ki vozniku olajšajo manevriranje in orientacijo v prostoru. Poleg tega sistem MirrorCam deluje v sinergiji s sistemom Active Sideguard Assist. Ta sistem služi za spremljanje prostora ob vozilu pri zavijanju in je sposoben ustaviti vozilo pri hitrosti 20 kilometrov na uro, kar zaščiti pešce in kolesarje v mrtvem kotu.