Gospodarska vozila

Nemški BAG se bo preimenoval v BALM za slabih 400 tisočakov

O tem, da bo nemški BAG, med drugim znan po kontroli tovornjakov in nadzoru cestninjenja, z novim letom odšel v zgodovino, smo že pisali. Zamenjala jih bo nova služba, katero so poimenovali BALM.

Sprememba pa ne bo poceni. Celoten strošek je ocenjen na 390.000 evrov. Za primerjavo, to je znesek, ki ga BAG z globami ustvari v dveh mesecih.

Za kaj točno bo šel ta denar? BALM bo preprosto prevzel BAG, tako da je vse v samem imenu. BAG je okrajšava za Bundesamt für Güterverkehr (Zvezni urad za prevoz blaga), kar pomeni da nadzira zadeve, ki so običajno povezane s prevozom blaga. V preteklosti je to dejansko ustrezalo naravi dela te službe, v zadnjih letih pa so ji dodali številne druge zadolžitve, kot je recimo tudi koordinacija subvencij za ekološka prevozna sredstva. Zato se je nemška vlada odločila spremeniti ime, ki bo predstavljalo bolj širok pojem, in sicer Bundesamt für Logistik und Mobilität (Zvezni urad za logistiko in mobilnost), na kratko le BALM.

Omenimo še to, da pa v strošek niso zajeti nakupi novih vozil in opreme, ki lahko kar med vožnjo, brez ustavljanja preverijo tahografe, cestninske naprave, izmerijo višino tovornjaka ali delovno temperaturo zavor.